Gå til sidens hovedinnhold

Varsler stor skogbrannfare: – La fyrstikkene ligge i lomma

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er stor skogbrannfare i Innlandet denne påsken og brannvesenet fraråder bruk av all åpen ild, men vil du tenne en kaffebål på tur er ikke alt håp ute.

[OA]: – Nå er det stor skogbrannfare sør i distriktet vårt. Altså fra Lillehammer og sørover til Viken-grensen. Også i Nordre og Søndre Land er det tørt nå, sier Frode Bråthen, konstituert vaktleder på alarmsentralen Innlandet til OA.

Det er svært tørt mange steder på grunn av mye vind de siste dagene, og det har vært flere hendelser i påsken der bråte- og bålbrenning har kommet ut av kontroll.

– En liten gnist kan antenne tørt gress og kratt mange meter unna. Derfor fraråder vi all bruk av åpen ild nå, sier han.

Er det snø, er det greit

Alarmsentralen Innlandet dekker et like stort område som Danmark. Vaktlederen har rundt 2000 brannmenn i beredskap fordelt over 62 brannvesen. Topografien i det vidstrakte distriktet er svært variert, det gjenspeiler også skogbrannfaren. I lavlandet er faren stor fordi det er så tørt i bakken, mens på fjellet er det fortsatt en meter snø.

– Folk er stort sett flinke. Det er greit å huske helligdagsfreden. I tillegg til at hele Norge er på alerten og at det er stor skogbrannfare, bør folk la fyrstikkene ligge i lomma, råder Bråthen.

Det er ligger fortsatt mye snø når du kommer litt opp i høyden. Da kan det gå bra å fyre opp et lite bål for å grille noen pølser.

– Hvis du tar alle forholdsregler, og er helt sikker på at ilden er slukket når du forlater stedet er det helt greit med et kaffe- eller pølsebål, sier Bråthen.

Regnskyll på påskeaften

Også yr.no har et gult farevarsel ute når det gjelder skogbrannfare. Vinden som tørker bakken, kratt og lyng i rekordfart skal fortsette i dagene som kommer. Men først skal vi gjennom ei regnskur fra ettermiddagen på påskeaften til natt til søndag.

– Lørdag kan det komme opp til 15 millimeter regn og da utgår nok farevarselet. Men til uka blir det økende skogbrannfare igjen, sier Magnus Haukeland ved Meteorologisk institutt.

Søndagen ser straks mye lysere ut. Vi får en del sol og det holder seg til mandag, men det kan bli surt når det blåser opp mot frisk bris og liten kuling både lørdag og søndag. Meteorologen varsler dog dårlig vær på fjellet, med stiv kuling og snøfokk.

– Mandag fortsetter nordavinden, men det roer seg litt og det blir en del sol.

Bortsett fra en grå tirsdag blir det skikkelig gode temperaturer resten av uka. Kanskje så mildt som 16 varmegrader.

– Et lavtrykk er på vei mot Sør-Norge. Da får vi bra temperaturer og mye sol, sier Haukeland.