Gå til sidens hovedinnhold

Vårt tillitssamfunn settes på prøve

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


På veg inn i påskeuka knaker vårt arbeidsmarked i sammenføyningene. Antall helt ledige har passert 10 prosent både i Innlandet og landet sett under ett. Tas gruppa delvis ledige også med, er vi i ferd med å passere 15 prosent.

Dette er så høyt og massivt at vi mangler ethvert sammenlikningsgrunnlag for å håndtere utfordringen. Attpåtil legger arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til at han regner med at ledigheten vil øke ytterligere.

NAV er satt under et formidabelt press og har selvsagt ingen mulighet til å håndtere ledigheten på «normalt» vis. Derfor er opplegget med en automatisert behandling eneste forstandige måte å komme videre på.

Det helt sentrale for både arbeidssøkere og for bedrifter og foretak er håndteringen av hverdagen på kort sikt. Ledige må sikres bidrag til å håndtere levekostnadene. Bedriftene må vite at det finnes og kommer midler til å forebygge en ellers varslet konkurs.

NAV har fått sin verktøykasse til å ivareta arbeidssøkendes situasjon. Stortinget vil bruke påskedagene til å rigge plattformen som på tilsvarende vis skal gi bedriftene et bidrag til overlevelse.

Vårt tillitssamfunn blir satt på prøve når milliardene renner ut av statskassa

Milliardene renner ut av statskassa. I en slik situasjon er det at vårt tillitssamfunn også blir satt på prøve. Der enorme pengesummer er i sirkulasjon vil det alltid oppstå fristelser og kynisme til utnytting av ordninger.

Dette må vi tåle. Dette er en kalkulert omkostning. Samtidig som vi ser hvordan kontrollordninger legges inn på forstandig vis.

Alle vet at krisen med mange hundre tusen arbeidssøkere ikke kan fortsette i det lange løp. Det tåler verken samfunn, næringsliv eller viktigst, alle enkeltpersonene som står uten sikker inntekt. Det er mange kamper som nå må tas.

Drastisk forverring i arbeidsledigheten: – Vi har ikke sett lignende tall i moderne tid