Gå til sidens hovedinnhold

– Veddet med Kilde om en cola før start

Artikkelen er over 2 år gammel

Vinterens verdensmester i storslalåm, Henrik Kristoffersen, hadde ikke nubbesjanse mot 18-åringen Andreas Sønsterud Amdahl fra Lillehammer da alpinistene kjempet om NM-gullet i Hemsedal lørdag. Lillehamringen tok en sensasjonell bronsemedalje etter å ha kjørt seg opp fra 14. plass i første omgang.

– Pallplass i senior-NM, 11 dager etter at du fylte 18 år. Litt av en bursdagspresang?

– Ja, det var nesten uvirkelig, sier unggutten som bare hadde Rasmus Windingstad og Leif Kristian Nestvold-Haugen foran seg på resultatlista, og kjørte seg opp fra 14. plass etter 1. omgang.

– Må mase på Kilde

– Før start, snakket jeg med Aleksander Åmodt Kilde. Han spurte om vi skulle ha colacup. Den som slår den andre, får en cola etterpå. Jeg har ikke fått den ennå, så jeg får mase litt.

– Hva sa norgesmester Windingstad og toer Nestvold-Haugen til deg etter finalen?

– Vi snakket om at nivået er høyt, og at det er kult at det i NM ofte kommer unge løpere bakfra som utfordrer dem som kjører verdenscup.

– Når begynte du å renne på ski?

– Da jeg var to år. Første gang jeg deltok i renn, var jeg fem. Begynte jeg å trene da jeg var sju.

Andreas forteller at det likevel ble mye leik og akrobatikk med twintip-ski, erfaringer og ferdigheter som har vært nyttige og verdifulle å ta med seg inn i alpinsatsingen.

– Slikt har du vel ikke tid til lenger?

– Jo, litt om jeg får mulighet. Blir nok en del av det i påska.

Et stort talent

– Tidlig i sesongen ble du i Aftenposten trukket fram som ett av de ti største talentene i norsk alpinsport?

– I starten av sesongen gikk det veldig bra, med blant annet to storslalåmseiere i FIS-renn. Men så har det stått litt stille utviklingsmessig. En periode følte jeg meg sliten, men jeg har fått veldig bra oppfølging fra NTG og treneren min, Oskar Andersen.

Ikke siden Asgeir Linberg har en mannlig alpinist fra Lillehammer endt på pallen i NM. At det kunne bli en god plassering i senior-NM for junioren fra Lillehammer, var likevel ingen helt fremmed tanke for unggutten.

– I fjor ble Lukas Braathen nummer to i storslalåm. Den gang var han ikke eldre enn jeg er nå, så jeg visste at det var mulig å komme høyt opp. Inn mot NM kjente jeg at formen var i anmarsj.

– Du slo verdensmester Kristoffersen?

– At jeg greide det var litt vanskelig å forstå. Jeg satt i lederstolen lenge, og var sikker på at Kristoffersen ville slå meg. Da han ikke klarte det, kom han i alle fall bort og gratulerte meg.

Vil være allrounder

– NM-bronse og flere FIS-seiere i storslalåm; er det favorittdisiplinen din?

– Det er der jeg er ranket best og har de fremste resultatene. Har slitt litt med spesialslalåm. Egentlig liker jeg alle disipliner. Vil satse allround inntil jeg eventuelt blir tvunget til å spesialisere meg.

Søndag kjørte Andreas ut i 1. omgang av slalåmrennet, uten at det ødela helga for lillehammergutten.

– I hvilke av de gjenværende NM-øvelsene har du best muligheter?

– Jeg er ranket bra i super-G, så det er nok der jeg har best muligheter selv om jeg også skal kjøre utfor.

– Hvilke etablerte toppalpinister ser du mest opp til?

– Aksel Lund Svindal på grunn av mentaliteten hans. Alexis Pinturault på grunn av råskapen hans. Og Marcel Hirscher fordi han er så komplett.

– Hva tenker du om satsingen framover?

– Alpint er det morsomste jeg gjør. Når sesongen er ferdig, er det på med barmarkstrening. Til sommeren blir det mye ski. Jeg har vært på New Zealand et par ganger. Også her i Norge er det mange muligheter for sommerski.

God støtte fra mamma og pappa

– Hva må du trene mest på for å bli så god som du ønsker?

– Jeg har mye å gå på fysisk og vil bruke tid på det mentale for å bli sterkere og flinkere til å takle ulike situasjoner. Ellers blir det selvfølgelig mye skitrening.

– Har du godt nok støtteapparat?

– Mamma og pappa støtter meg hele tida og alltid når jeg har behov. NTG har vært enormt gode til å legge til rette, og har veldig bra individuell oppfølging. Men jeg hadde ikke prestert hvis jeg ikke hadde trivdes i miljøet. Vi er rundt 30 jenter og gutter som går på NTG alpint.

– Du blir lagt merke til etter NM-bronsen. Hvordan ser du på utsiktene til å kjøre europacup og verdenscup allerede kommende sesong?

– Jeg må i alle fall vise flere ganger at jeg er med høyt oppe. Mest aktuelt er det å få kjøre europacup i 2019/2010-sesongen. Så får vi se hvor bra jeg kjører, sier en strålende glad Andreas Sønsterud Amdahl.