Gå til sidens hovedinnhold

Vedum har ikke noe alternativ

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Senterpartiet (Sp) vil sette ned skatter og avgifter for folk flest, (lyder det kjent?), og nestleder Ola Borten Moe sier formueskatten må ned, ikke opp. Det skal skytes så mye ulv og bjørn som bøndene ber om å få skutt. Oljeletingen skal nok også fortsette så lenge det er håp om å finne olje, og prisen på diesel er høy nok. Kort sagt, Sp er så langt unna SV at noen regjeringsplattform bør synes umulig, selv for Arbeiderpartiets (Ap) leder Jonas Gahr Støre. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum legger ikke skjul på at han ikke vil inn i en regjering med SV. Derimot ønsker han seg en regjering med Ap. Det blir i så fall en mindretallsregjering. Hvor den skal hente støtte, sier Slagsvold Vedum ingenting om. Det er fullt forståelig. Når Krf og Venstre ender under sperregrensen og møter til et nytt storting med et par representanter hver, blir det vanskelig å unngå SV for en mindretallsregjering. Å gå til høyre, er ingen utvei for Ap. Dermed kan kamelene bli i største laget selv for Slagsvold Vedum. Eller er han klar for budsjettsamarbeid med Audun Lysbakken?

For Ap og Gahr Støre er situasjonen vanskelig, men noe enklere enn for Sp. Ap ønsker regjeringsmakt, og påstår de vil ha en flertallsregjering med Sp og SV. Om de vil ha en mindretallsregjering med Sp, er høyst usikkert. Faren for å bli trukket over mot midten og høyresiden, gjør nok at de unngår dette alternativet i det lengste. Gahr Støre har et opplagt behov for å vise nåværende og potensielle nye velgere at partiet har dreid mot venstre, og at denne tendensen er bevisst og varig. Da bør SV stå partiet nærmere enn Sp, spesielt når man vet at Sps framgang de siste månedene i stor grad skyldes misfornøyde velgere fra Fremskrittspartiet og Høyre. Og fra Ap.

Skulle Sp mot formodning komme fram til såpass enighet med SV at det blir regjering, vil nok mange av de som har kommer til den siste tiden, si takk for seg. For en misfornøyd Frp-er er Vedums populisme en forståelig nødhavn, men med SV og Ap på laget, er det ikke noe blivende sted. Det vet Vedum, derfor rir ha to hester så lenge det går. Men selv en bonde på Hedemarken, kan forskreve seg!

Gunnar Tore Larsen, Lillehammer