(Nettavisen): Klanen har tidligere brukt banneret med «Redd ulven - skyt bønda» da Vålerenga skulle møte Elverum borte i cupen.

Da som nå er ulvedebatten et hett tema, og denne gang er planen å selge t-skjorter med sitatet i supporterbutikken Sjappa.

Nationen omtalte blant annet saken.

Det får Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å reagere, og politikeren postet onsdag ettermiddag et Facebook-innlegg med klar melding til Klanen:

- Det er lov å bruke huet! Jeg liker friske ytringer, men dette er over streken. I ordskiftet bør vi ikke spøke med å skyte andre!

Når Nettavisen tar kontakt med Vedum, er han fortsatt klar i sin sak.

- Jeg skjønner dette er ment som humor, men jeg mener det er uklokt. Det er morsomt når Vålerenga-fansen kaller motstanderen bønder, selv om de er vant til å få bank av Storhamar i hockey, men at man skal skyte folk blir feil politikk, sier han på telefon til Nettavisen.

- Veldig dårlig humor

Vedum erkjenner at humor og sleivspark er en del av det politiske ordskiftet, men mener man bør være forsiktig da det allerede brukes svært sterke ord i ulvedebatten.

SAKENS KJERNE: Dette er t-skjorten Klanen nå skal selge i supporterbutikken Sjappa.

Christian Kjellsen / Klanen.no

- Jeg leser i kommentarfelt på saker om ulv hvor folk skriver ting som «skyt dere selv», og det heller er det nok ikke noe mening bak. Allikevel er realiteten slik at det alltid finnes noen som stimulerer til enda mer hard ordbruk, mener Sp-politikeren.

- Er det lavpannet humor?

- Det er i hvert fall veldig dårlig humor, og egentlig ikke humor i det hele tatt. I diskusjoner rundt dyrevern er det ofte noen som mister huet, og folk skriver ting de ikke mener. Det er likevel dumt, sier Vedum.

Til Nationen mener Klanens talsperson, Erling Rostvåg, at supporterklubbens jobb når de ikke støtter Vålerenga, er å provosere. Vedum mener det bør finnes en balansegang.

- De må gjerne få lov til å provosere, men det bør kanskje vurderes hva de skal provosere på. Man kan gjøre det på mange andre måter enn dette her. De får uansett ta sine egne vurderinger, mener han.

- Stein i glasshus

Rostvåg selv mener Vedum har tatt del i en helt feil sak.

- Her føler jeg Vedum tenker som en politiker, hvor han mener det er viktig å skape en nøktern offentlig diskusjon, men dette er jo ikke en del av det politiske ordskiftet i det hele tatt, sier talspersonen i Klanen til Nettavisen.

Han skrev sitatet selv i sin tid i forbindelse med den nevnte cupkampen mot Elverum og synes det fortsatt er morsomt.

- Forskjellen nå er at den står på en t-skjorte, men jeg står fortsatt for at jeg synes det er morsomt.

At Vedum mener sitatet kan stimulere til enda hardere ordbruk i ulvedebatten, tar Rostvåg med knusende ro.

- Da tenker jeg at han kaster stein i glasshus, om han tenker på motsetning mellom by og land. Vi i Klanen har holdt på med dette å kalle andre enn oss selv for bønder lenge før Vedum ble et navn i politikken, sier han.

Stopper ikke produksjonen

Rostvåg forteller videre at det ikke er noen planer om å stanse produksjonen av t-skjortene, all den tid Vedum er den eneste som har presentert et annet argument enn å være sint.

- Det synes jeg ikke holder. Alle skjønner vi ikke er seriøse; aldri i verden at dette blir tatt som en oppfordring (til å skyte bønder, journ.anm). De eneste er de som ikke liker ulv, sier han og fortsetter:

- Den debatten klarer å hisse seg opp av seg selv. I verste fall risikerer Vedum å miste stemmer i Oslo, mens vi risikerer at bønder misliker Klanen. Det blir tap-tap, så «well played» til han, avslutter Rostvåg.