Gå til sidens hovedinnhold

Vegard er bibliotekar – nå siler han folk foran legekontoret

Artikkelen er over 1 år gammel

For å hindre at koronasmittede oppsøker legekontor og legevakt direkte, innfører Lillehammer kommune adgangskontroll ved alle legesentrene. Bibliotekansatte og andre fra kultur og fritid, samt frivillige fra Røde Kors, gjør jobben.

– Flere av oss som jobber på biblioteket ble spurt om å stille, og det gjør vi naturligvis. I en situasjon som dette må liv og helse gå først, sier Vegard Gundersen.

Bibliotekar

Han er til daglig bibliotekar ved Lillehammer bibliotek. Mandag morgen ble han tildelt gul vest og bedt om å ta nye arbeidsoppgaver foran Toppen Legesenter.

Helse- og sosialsjef Bernt Tennstrand sier formålet med adgangskontrollen er å hindre at folk oppsøker legekontoret uten avtale.

– Ved en del legekontor har pågangen vært stor fra folk som har symptomer og som ønsker å få sjekket seg. Noen oppsøker legekontor uten avtale. Da er det risiko for smittespredning. Adgangskontroll er et nødvendig tiltak for å sikre at fastleger og helsepersonell holdes i drift lengst mulig, sier pleie- og omsorgssjefen.

Bruk telefonen

Han oppfordrer alle til å kontakte fastlege på telefon for å få kartlagt sykdomsforløpet. Om nødvendig blir man sendt direkte til test ved Ungdomshallen på Stampesletta, der kommunen har etablert sin «drive-through» testestasjon.

Vegard Gundersen opplyste til GD på ettermiddagen mandag at det ikke hadde vært spesielt stor pågang ved Toppen Legesenter.

En avvist i døra

– Jeg har avvist en pasient i dag. Men jeg tror kanskje at det har vært noe større pågang ved enkelte andre legekontor, sier Gundersen.

Spørsmålet som stilles ved adgangskontroll er om folk har luftvegsplager, rennende nese, sår hals, tung pust og feber. De som ønsker å oppsøke legekontoret får også spørsmål om de tror de er smittet, om de har vært i kontakt med smittede personer eller har vært i utlandet.

Sterk oppfordring

Om det er noen som helst tvil, blir folk bedt om å ta kontakt med fastlegen sin på telefon.

Lillehammer kommune har etablert adgangskontrollen etter anbefaling fra Helsedirektoratet. Målet med tiltaket er å begrense koronasmitten.

– Det oppfordres til at alle overholder følgende punkter: Ikke oppsøk legekontoret uten en avtale. Ved nyoppståtte luftveissymptomer, skal legekontoret kontaktes på telefon før timen, sier pleie- og omsorgssjef Bernt Tennstrand.