Gå til sidens hovedinnhold

Velferd eller rådyre skirenn?

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I GD lørdag 5. oktober avklarer SV at de vil stemme mot ethvert forslag som innebærer at Lillehammer kommune skal bruke penger på å finansiere World Cup eller andre kommersielle arrangementer: … «slik at kommunen kan bruke sine penger på velferdstjenester.» Tidligere i sommer skrev Mizanur Rahaman et innlegg i GD under overskriften: "Å arrangere og finansiere World Cup er ikke vår oppgave". Daværende varaordfører for Arbeiderpartiet, Ingunn Trosholmen, hadde også et innlegg i GD den 27. mai med samme konklusjon: "... det er ikke en oppgave for Lillehammer kommune å arrangere World Cup eller lignende".

Da skulle vel saken være avklart? Rahaman og Trosholmen er vel til å stole på?

Kommunestyremøtet 21. februar vedtok at «det ikke er en kommunal oppgave å arrangere World Cup». Gruppeleder i AP, Mads Furu, fastslo i formannskapsmøtet 19. februar at: «Kommunens oppgave er å ta vare på anleggene, men det er neppe vår oppgave å arrangere verdenscup eller NM.» Hva skjer i begynnelsen av mai? På oppdrag fra rådmannen og AP møter styrelederen i Olympiaparken opp i formannskapet og informerer om at de har tatt på seg å arrangere World Cup i 2019 – stikk i strid med vedtaket i kommunestyret 21. februar! Etter et tap i størrelsesorden 25 – 30 millioner kroner av felleskassens midler skal kommunen/Olympiaparken ta på seg risikoen for ytterligere tap i 2019!

Rådmannen har bestilt en rapport om fremtidig organisering og finansiering av World Cup kjent som den famøse «Meren-rapporten». Den forelå den 1. juni 2019, men rådmannen forsøkte fortvilet å hemmeligholde rapporten til etter valget. Det lyktes ham ikke og han måtte foreta et ydmykende tilbaketog. Her står det om «alternativet» kommunen/Olympiaparken som en mulig arrangør i fremtiden at «… ingen forretningsmessige grensesnitt med driftsorganisasjonen muliggjør bla. arenaleie tilpasninger».

I klartekst betyr dette at driften av anleggene (Olympiaparken) og arrangement (World Cup) legges i den samme potten og kostnader kan skyves dit det ser penest ut. Klarere kan det ikke sies!

Etter at World Cup 2019 er ferdig kan man gledesstrålende fortelle at det økonomiske resultatet er meget positivt! Hvordan kan det skje når World Cup har gått med millionunderskudd hvert år? Fordi Olympiaparken er belastet med kostnader fra World Cup for å få regnskapet for WC 2019 til å se «pent» ut og dermed føre publikum bak lyset.

Rådmannen forsøkte å hemmeligholde en utførlig rapport fra Olympiaparkens styreleder om de enorme behovene anleggene vil ha for bidrag fra felleskassen i årtier fremover. Nå forsøker han å hemmeligholde budsjettet for World Cup 2019.

Det bør han ikke lykkes med. Tiden er forbi hvor rådmannen og AP kunne ta avgjørelsene på bakrommet alene. Til det er APs posisjon for skjør etter å ha tapt nesten halvdelen av velgerne sine.

Slutt med hemmelighetskremmeriet! La oss få budsjettet for World Cup 2019 på bordet! Hvordan tenker Olympiaparken å kjøre World Cup 2019 med et resultat som er 10 – 11 millioner bedre enn forgjengeren, Lillehammer Skifestival?

Jonas Øglænd, Lillehammer