Mandag
starter høstferien for dem som bor i for Agder, Viken og Oslo, uka etter er det resten av landet sin tur. Mange har hytter i vår region. I våres var mange hytteeiere frustrerte fordi de ikke fikk lov til å reise på hytta. Hytteforbudet ble innført av hensyn til helseberedskapen i små hyttekommuner.

Nå har kommunene hatt tid til å forberede seg. Kommunene har bedre systemer for testing og smittesporing og helsevesenet beredt. Derfor er tonen fra helsemyndighetene en helt annen. Nå oppfordrer helsedirektør Bjørn Guldvog folk til å reise på fjell- og hytteturer.

I Oslo-området er det mange som er smittet av korona. Det er bedre at folk i hovedstadsområdet spres, enn at alle samler seg om de samme aktivitetene i byen.

De som har symptomer på koronasmitte bør holde seg hjemme

Helsedirektøren sier samtidig at har man symptomer skal folk holde seg hjemme. Det er det svært viktig at folk overholder. Selv om kommunene er forberedt, er ingen tjent med at smitte spres til områder som ikke har store smitteutbrudd. Dersom folk unngår å reise på hytta med symptomer på smitte, vil hyttekommunene fortsette å kunne ta imot fritidsinnbyggerne. Dersom hytteturer fører til stor smittespredning kan holdningen snus.

Friheten er basert på tillit. Men vi lever ikke like fritt som før. Vi må fortsette å finne oss i at regler kan bli strammet inn dersom smitte kommer ut av kontroll. Vi må belage oss på at det kan bli mer smitte. Regjeringen har bedt kommunene planlegge hva de trenger av smittevernutstyr, og at de bestiller nok til at det rekker første halvår av 2021. Samtidig forsterkes det nasjonale reservelageret.

Nå er det tid for å ønske fritidsinnbyggerne og høstferie-turistene velkommen. De har stor betydning for reiselivsaktørene og hyttekommunene. Gudbrandsdalen har mange attraktive opplevelser å by på. Nå håper vi høstfjellet viser seg fra sin beste side og at mange ønsker å ta turen hit igjen.