Gå til sidens hovedinnhold

Velkommen til virkeligheten

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Stortingskandidater i Oppland vil norsk matproduksjon og norske bønder vel. Den tverrpolitiske enigheten er nesten rørende. Fra ei seter i Ringebu rapporteres det om vilje til å tette inntektsgap, mål om høyere sjølforsyning og en matproduksjon til å leve av for den norske bonden.

– Selv om du har hørt tallene og lest om situasjonen, så er det noe annet å se og høre på denne måten, sier Bjørn Kristiansen, førstekandidat for Rødt. Som bosatt i Lillehammer, trenger han egentlig ikke å ha løftet blikket mye for å se hvordan det står til. Erkjennelsen av at «det noe annet å se og høre på denne måten», illustrer likevel hvordan det kan være avstand mellom både politikere og forbrukere på den ene siden, og bøndene på den andre.

Flere burde inviteres inn i den virkeligheten som Thomas Ødegård og kolleger blant matprodusentene ba stortingskandidatene inn i. Gjestene på dette studiebesøket er trolig ganske så representative. I en tid da ny teknologi kan formidle både innsikt og forståelse, kan vi oppleve at avstanden til noe så grunnleggende som matproduksjon faktisk øker.

Den politiske hverdagen er åpenbart annerledes enn landbrukets

.

Den politiske hverdagen er åpenbart annerledes enn landbrukets. Det er like åpenbart både riktig og viktig å bruke de nærmeste ukene i et forsøk på å få politikere til å forplikte seg.

Det intense påvirkningsarbeidet som startet med et bondeopprør i vår og seterdagen på Tann er en del av, har satt noen krefter i bevegelse. Det er et arbeid uten ende. Det må ha noen langsiktige mål, men må også preges av det faktum at noen utfordringer krever raske svar. Nærmest i løypa ligger årets dramatiske økning i gjødselprisene. Utsiktene som allerede før jordbruksoppgjøret var dystre, ble i løpet av få uker enda mer dramatiske.