Venneløse fylker

Krise: Kulturminister Abid Raja (V) vil ikke gi fylkesordfører Even A. Hagen (Ap) og fylkene mer kulturansvar.

Krise: Kulturminister Abid Raja (V) vil ikke gi fylkesordfører Even A. Hagen (Ap) og fylkene mer kulturansvar.

DEL

gd mener 
Regjeringen avlyser
alle planer om å overføre et betydelig ansvar for kultursektoren til de nye fylkene. Kulturminister Abid Raja (V) sier han har lyttet, og at han har tatt konsekvensen av det han har hørt. Det betyr at han har lånt øre til et kulturliv som frykter å måtte konkurrere med både dårlige fylkesveger og videregående skoler om penger det er for lite av.

Det betyr også at kulturministeren ikke har lyttet til fylkespolitikere som venter på at Regjeringen skal fylle regionreformen med innhold. For alle som har ventet på at fylkene ikke bare skulle bli større, men også viktigere, er Regjeringens beslutning om ikke å overføre kulturoppgaver, et brutalt møte politiske realiteter.

Venstre og KrF vant et slag da stortingsflertallet vedtok regionreformen, men er i ferd med å tape en krig. Regionreformen ble et dårlig kompromiss, ikke minst fordi både Høyre og Frp ønsker å avvikle hele dette nivået. Vi vet at det i Ap ikke noen unison entusiasme for fylkeskommunen. Ute i opinionen er det heller ikke mulig å mobilisere til innsats for at fylkene skal få mer å gjøre. Kanskje heller tvert imot.

Ansvar for nye områder ville først og fremst utløst en forventningskrise

Selv om fylkespolitikere over hele landet nå føler seg sviktet av Regjeringen, er det greit med den tenkepausen dette gir. Akkurat nå har fylkene nok med å administrere samkjøringen av oppgaver de allerede har, samtidig med at også fylkeskommunal virksomhet skal drifte viktige tilbud i en krisesituasjon.

Fylkespolitikere sitter i en økonomisk virkelighet som gjør det utfordrende å innfri forventninger både innen videregående opplæring og samferdsel. Ansvar for nye områder med dertil hørende tvilsom finansiering, ville først og fremst utløst en forventningskrise. Det trenger ikke kulturlivet. Det trenger heller ikke fylkene.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags