Gå til sidens hovedinnhold

Venstre vil ha nasjonalt ungdomskort for kollektivtransport

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Vi tror på at folk ønsker å ta klimavennlig valg i hverdagen. Vi vil at det grønne alternativet alltid skal være det beste, det enkleste og det billigste.

Store deler av norske utslipp kommer fra forbrenning av bensin og diesel. Utslippene fra transport utgjør nesten en tredjedel av norske klimagassutslipp. Vi skal ikke slutte å reise i fremtiden, men hvis vi skal nå klimamålene våre må vi reise mer miljøvennlig enn det vi gjør i dag. Vi vil ikke at folk skal få en vanskeligere hverdag fordi vi skal nå klimamålene vi har satt oss. Derfor vil Venstre innføre et nasjonalt ungdomskort for kollektivtransport.

Vi vil at kollektivreiser skal være det naturlige valget for unge som vokser opp i dag. Men hvis det koster skjorta, er det ikke alle som har råd til å betale for miljøvennlige reiser. Da er det kanskje bedre å få foreldrene til å kjøre - av og til kan det til og med være billigere å ta fly!

I Innlandet har vi store avstander, og et dårlig kollektivtilbud. Mange ungdom i distriktet opplever at kollektivtilbudet ikke strekker til og begrenser deres muligheter til å møte møte venner og delta på sosiale arrangementer. Vi vil styrke kollektivtilvudet, finne gode løsninger for distriktet, og gjøre det billigere å velge grønt.

Gode vaner sitter man igjen med resten av livet. Derfor er det viktig at vi gjøre det billig og enkelt for ungdom å reise med miljøvennlig kollektivtransport. Det gir unge mer frihet i hverdagen, og det gjør at vi kutter i klimagassutslipp. Vi kan være generasjonen som reiser grønt, og som endrer på måten vi reiser på her i landet.

Mange av foreldrene våre kjente på den store friheten det var å få sin første bil. Vi ønsker at dagens unge skal kjenne på den samme friheten, men vi ønsker at det skal skje på en miljøvennlig måte. Tenk å kunne reise hvor du vil i Norge, på en klimavennlig måte og til en rimelig penge?

Vi vil ikke at reiselysten eller drømmene skal hindres av lommeboken din. Vil du at det skal være billigere å ta buss og tog? Ja, da bør du stemme på Venstre.

Omar Yagci, leder i Innlandet Unge Venstre