Helt siden vi fant olje på lille julaften i 1969 har norske politikere drukket seg dritings på petroleum. Nå mener vi i Venstre at det er på tide med avrusning, og første steg blir å droppe mer oljeleting.

Venstres programkomité vil fjerne subsidiene til oljeleting og slutte å lete etter enda mer olje og gass på norsk sokkel. Kort sagt: vi vil ikke at staten skal betale for oljeleting eller pumpe opp mer fossil energi enn klimamålene tillater.

Verden har allerede funnet langt mer olje og gass enn det er mulig å brenne hvis vi skal nå klimamålene. Da skulle det bare mangle at Norge setter foten ned og begynner omstillingen til et fornybart samfunn allerede nå

Selv om inntektene fra olje og gass har tjent oss godt i fortiden, kan vi ende opp med å tape penger på det i fremtiden. EU, som kjøper godt over halvparten av norsk olje og gass, har som mål å drastisk kutte klimagassutslippene og forbrenningen av fossil energi de nærmeste årene.

Sagt på en annen måte: kundene våre er i ferd med å elektrifiseres. I 2050 er det kanskje ikke noen som vil kjøpe vår gass eller olje i Europa. Det betyr at vi lar staten ta en gigantisk økonomisk risiko hvis vi fortsetter å lete etter fossil energi som kanskje aldri blir solgt.

Jeg kunne også nevnt at flere banker nå ikke finansierer risikable petroleumsprosjekter lenger, at Joe Biden vil ha Norge med på oljestans i Arktis, eller at Danmark allerede har satt sluttdato for oljeboring i Nordsjøen.

Derfor er jeg glad for at mitt parti nå vil ta Norge inn i en grønn framtid. Fortsatt petroleumsvirksomhet er gambling på alle mulige måter: både med skattepengene våre, med klimapolitikken til Europa og ikke minst fremtiden til dagens unge.

Kajsa Kirkhus, 1. nestleder Innlandet Unge Venstre, Innlandet