Gå til sidens hovedinnhold

Verden trenger kjernekraft

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mange i Norge tror at sol- og vindkraft vil redde energisituasjonen i verden. Tilfeldig kraft, som vi har 1/3 av tiden, gir et bidrag til energiforsyningen. Men vi trenger regulerbar kraft eller reservekraft resten av tiden.

Hvordan vårt elektrisitetssystem skal klare seg med en stor andel tilfeldig kraft, er i dag et stort spørsmål. Vi har ikke utstyr som vil håndtere en slik situasjon.

Mange snakker om å elektrifisere sokkelen, noe som får ned utslippene av Co2 i Norge. Ved å eksportere gass som driver turbinene og skaffer elektrisk kraft på oljeinstallasjonene til f.eks. Tyskland, vil neppe de globale utslipp gå ned. Kraftprisen i Norge øker og for befolkningen og virksomhetene vil den bli tyngende. Arbeidsplassene kommer i fare med en slik politikk.

Kjernekraft, eller atomkraft, er det beste alternativ for verden til å skaffe tilstrekkelig energi. Denne type kraft har i dag et dårlig rykte på grunn av gamle, umoderne anlegg og anlegg i jordskjelvfarlige områder.

Kjernekraft trenger langt mindre areal enn sol- og vindkraft. Kjernekraft kan gi verden den energi som trengs uten ødeleggelser. Også ødeleggelser i fjerne land av f.eks. gruvedrift.

Trygve Bjark, Lillehammer