Gå til sidens hovedinnhold

– Vi skal til bunns i saken

Artikkelen er over 4 år gammel

Fylkesmann Sigurd Tremoen sitter med en vergesak i fanget som utviklet seg før han ble fylkesmann 8. januar. Det teller ikke nå om dagen.

LILLEHAMMER: – Vi har et system som er avhengig av tillit. Dersom det er gjort feil, må vi rette det opp. Vi er her for de vergetrengende, sier Tremoen.

Les: I ti måneder var Gerd Thordis (88) under vergemål: Ble ribbet for alt

 

Alarm lørdag

Alarmen gikk hos Fylkesmannen i Oppland allerede lørdag morgen. Da publiserte GD historien om Gerd Thordis Dyrud og hennes sønn Per Jarle, vergen og verdiene som er blitt borte. Tremoen kalte sammen sine medarbeidere.

Søndag la fylkesmannen ut en pressemelding på nettsida si.

– Fem feil i en og samme pressemelding, Tremoen?

– Hvilke feil? spør han.

I pressemeldingen skriver fylkesmannen at sønnen «i årevis ikke hadde kontakt med sin mor», og at han «ble gjort oppmerksom på at hun hadde verge».

Vi gjengir lengre nede i artikkelen Dyruds egen fortelling om kontakten med sin mor. Sønnen fikk ikke vite at moren var satt under vergemål før etter fem måneder.

Ikke henlagt sak

I pressemeldingen skriver fylkesmannen at ifølge GD «henla politiet saken» og at «det ble ikke klaget på henleggelsen». Saken ble ikke henlagt før 7. oktober i år, etter at GD kontaktet politiet. Dyrud kunne ikke klage på en henleggelse som ikke var gjort.

– Jeg har fått inntrykk av at saken var henlagt, sier Tremoen.

Fylkesmannen sendte med en tidslinje over saken.

– Den tidslinjen virker veldig parfymert, Tremoen?

– Vi synes den gir et riktig bilde av saksgangen, sier fylkesmannen.

Les: Fylkesmannen ber politiet og Statens sivilrettsforvaltning granske vergesaken

Denne uka skal alle berørte avdelinger og medarbeidere samle papirer og dokumentasjon. En bunke skal leveres til politiet, en annen til Statens sivilrettsforvaltning.

– Det er altså slik at dere ikke kommer til å anmelde noen til politiet?

– Vi har ikke gjort det. Jeg kan gjøre det. Men først får politiet alle papirene. Når det gjelder Statens sivilrettsforvaltning regner jeg med at de vil gjennomføre et tilsyn for å komme til bunns i saken, sier Tremoen.

– Tremoen, hvor stor er sjansen for at hele denne saken til slutt koker bort i kålen?

– Dersom det er gjort feil, må vi rette opp i det. Jeg ønsker en grundig gjennomgang av saken som gir tillit til systemet, sier Tremoen.

Fylkesmannen ønsker ikke å si noe om hvem som eventuelt skal erstatte de tapene mor og sønn Dyrud har hatt.

Dyrud-saken begynte 19. juni 2015. Fram til oktober samme år, er imidlertid dokumentasjonen stort sett regninger papirveksling mellom vergen og vergemålsavdeling.

Først 24. oktober fikk sønnen beskjed om at moren hadde fått oppnevnt verge. To dager skriver Per Jarle Dyrud et brev Chistl Kvam, Fylkesmannen i Oppland.

Han har fem spesifikke spørsmål angående oppnevningen av verge for hans mor.

Per Jarle Dyrud får ikke svar, ikke det året, ikke senere.

– Jeg kan ikke uttale meg om den saken nå som jeg ikke er i den stillingen, sier Christl Kvam.

GD mener: Storsamfunnets svik mot de svake

Redegjør for mors-kontakt

I en pressemelding datert søndag 23. oktober, skriver Fylkesmannen i Oppland at «Per Jarle Dyrud, Gerd Thordis Dyruds sønn, som i årevis ikke har hatt kontakt med sin mor, ble gjort oppmerksom på at  hun hadde verge».

– Hvem har fortalt fylkesmannen at jeg ikke har hatt kontakt med mor på årevis? Jeg har spurt vergemålsavdelingen gjentatte ganger om det, uten å ha fått svar, sier Per Jarl Dyrud.

Han ønsker dessuten å presisere at han ble underrettet om at hans mor hadde verge først fem måneder etter at vergen hadde blitt oppnevnt. Vi velger å gjengi Per Jarl Dyruds egen skriftlige fremstilling om forholdet til moren, ord for ord:

«Mor og jeg hatt jevnlig kontakt i alle år, også mens jeg bodde i utlandet. Jeg har i alle år besøkt henne - jeg reiste hjem på ferie (det som var «hjemme» for meg, vårt hjem, etter at far døde i ’89.) Vi snakket ikke ofte, men jevnlig, på telefonen.

Siste kontakt før første besøk hos mor på Forset tidlig i desember i fjor, var sent i juli / tidlig i august 2015. Dette var etter at hun var kommet til Forset, antakelig etter at hun var kommet inn i leiligheten hun bor i nå. Det var mor som ringte meg. Telefonutskrifter som viser utgående og innkommende samtaler som kan vise dette kan helt sikkert fremskaffes av politiet.

Hvert år har vi utvekslet julekort (lange, mer som som brev), sendt blomster og gaver til hverandre, både julegaver, til bursdagene og enkelte ganger ved andre høytideligheter. Jeg har oppbevart alle jeg fikk fra henne, så dette kan dokumenteres. Alle er undertegnet med «kjærlig hilsen fra mamma,» eller liknende hilsener. Gaven fra henne til bursdager og jul var normalt en pengesum satt inn på kontoen min i god tid før jul eller selve dagen. Dette går fram av kontoutskriftene hennes.

De siste årene (julen 2013 og 14) kom julegavene jeg sendte henne i retur. Dette er parallelt med tilbaketrekningen hennes. Dette var perioden jeg begynte å ringe kommunene for å høre om hun hadde hjemmetjenester. Dette ble bekreftet at hun hadde ca. et og et halvt år før hun ble innlagt - før den tid var svaret negativt. Jeg ringte også legen hennes, enkelte naboer og lensmannen for å forsikre meg om at hun var oppegående og førlig nok til å klare seg.

Siste gang jeg var inne i huset, drakk kaffe og snakket med mor var sensommeren 2012. Etter dette var jeg i Gausdal tre-fire ganger i året, kikket inn gjennom vinduer, banket på og ringte uten at hun lot meg inn. Alt så normalt ut, slik det alltid hadde gjort. Enkelte ganger var det ikke tegn til at hun var hjemme, andre ganger sto radioen på og det virket som hun lot som om hun ikke var der. Når jeg ringte dagen etter at jeg hadde vært der, spurte hun som oftest: «Var du her i går? Jeg syntes jeg så bilen din...» «Føler du deg sårbar, mor? Utsatt, der du er helt alene?» «Ja.» svarte hun.

Det store forfallet synes å ha skjedd det siste året, og særlig siste halvåret, før hun ble lagt inn. Det viser også kontoutskriftene hennes: Det er i denne perioden hyppigheten med å benytte drosjesentralen til å hente mat og kontantuttak fra Coop øker kraftig.

Den aller første og eneste gang noensinne mor ikke har sendt meg fødselsdagshilsen, var i fjor (2015), tre og en halv måned før hun ble innlagt på Forset. Julehilsen hadde jeg fått som vanlig, men sendt til min gamle adresse. Dette reagerte jeg på og det bekymret meg såpass at jeg ble enig med min venn Åse Lund Støen at vi skulle reise og besøke henne så snart jeg var bra nok etter helvetesild-tokten jeg hadde lidd av i flere måneder.

Dette er selvfølgelig ikke en relasjon med slike jeg skulle helst sett at den var. Det måtte jeg forsone meg med, men det var smertefullt og krevende, og jeg var langt fra inaktiv eller likegyldig. Jeg forsøkte å respektere at hennes liv og velg er hennes – vi var, og er, voksne mennesker begge to.»

Fakta

Gerd Thordis Dyrud fikk oppnevnt verge 19. juni 2015. Fylkesmannen informerte ikke sønnen.

Vergemålet ble opphevet 5. april 2016. Da hadde vergen sørget for å tømme huset hennes og kontoen hennes.

Fylkesmannen forbereder papirer til politiet og Statens sivilrettsforvaltning.