Gå til sidens hovedinnhold

VGs rapporten: Journalisten tar permisjon, redaktøren har styrets fulle tillit

Artikkelen er over 2 år gammel

VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken er ferdig. Mediehuset la fram evalueringen onsdag kveld.

I oppdatert versjon av VG-artikkelen om videoen med Trond Giske er beskrivelsen av Giskes oppførsel fjernet, det samme er bekymringsmeldingen sendt til Ap.

I VGs evaluering av saken om Trond Giske har avisen kommet fram til at VG har sviktet i sin kildehåndtering. Det er konklusjonen i den interne evaluering, som nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken la fram på en pressekonferanse onsdag kveld. – Intervjuobjektet er satt under sterkt press og er sitert på utsagn hun ikke står inne for, sa Håndlykken. Samtidig finner ikke evalueringen noe grunnlag for å konkluder med at reporteren bevisst har fabrikkert utsagn fra kvinnen som ble intervjuet.

Det er konklusjonen i den interne evaluering, som nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken la fram på en pressekonferanse onsdag kveld. – Intervjuobjektet er satt under sterkt press og er sitert på utsagn hun ikke står inne for, sa Håndlykken. Samtidig finner ikke evalueringen noe grunnlag for å konkluder med at reporteren bevisst har fabrikkert utsagn fra kvinnen som ble intervjuet.

– Intervjuobjektet er satt under sterkt press og er sitert på utsagn hun ikke står inne for, sa Håndlykken. Samtidig finner ikke evalueringen noe grunnlag for å konkluder med at reporteren bevisst har fabrikkert utsagn fra kvinnen som ble intervjuet.

I en omfattende TV 2 -sak onsdag forrige uke rettet kvinnen i den mye omtalte videoen kraftig kritikk mot avisen.

Kvinnen mener at mediehuset med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen med Giske. VGs sjefredaktør Gard Steiro har beklaget overfor alle som er rammet i saken.

Fakta om VG-saken

* 17. februar: Trond Giske (Ap) og lederen av valgkomiteen i Trøndelag Ap, Jorodd Asphjell, er på Bar Vulkan i Oslo, der Giske blir filmet dansende med en ung kvinne. Mot kvinnens ønske blir videoen delt, blant annet med medlemmer av Fagforbundet.

* 18. februar: Giske kunngjør at han stiller som kandidat til nestledervervet i Trøndelag Ap. Samme dag sender to tillitsvalgte i Fagforbundet, Knut Sandli og Terje Ferstad, en bekymringsmelding om dansevideoen til partisekretær Kjersti Stenseng.

* 20. februar: Giske blir enstemmig innstilt som fylkesstyremedlem og medlem av arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.

* 21. februar: VG publiserer en artikkel om dansevideoen, og der siteres kvinnen på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye.» Overfor NRK understreker hun at situasjonen ikke var ubehagelig og at hun opplevde det hele som uproblematisk.

* 22. februar: Giske trekker sitt kandidatur til arbeidsutvalget i Trøndelag, og valgkomiteen vraker ham til alle verv.

* 27. februar: Fagforbundet i Oslo starter en intern gransking av Sandli og Ferstad som sendte bekymringsmeldinger.

* 14. mars: Både Sandli og Ferstad trekker seg fra sine verv i Fagforbundet.

* 20. mars: I et intervju med TV 2 retter kvinnen kraftig kritikk mot VGs behandling av henne. Hun hevder avisa med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et helt feil bilde av situasjonen. VGs sjefredaktør Gard Steiro beklager saken.

* 21. mars: VG har krisemøte, avisen tar selvkritikk, journalisten får ikke lenger jobbe med egne saker. Samtidig påpeker Jorodd Asphjell at beslutningen om å vrake Giskes kandidatur ble direkte påvirket av dansevideoen og VGs artikkel.

* 27. mars: VG legger fram sin interne gransking av saken.