Vi er ikke trygge så lenge det er atomvåpen på jordkloden vår!

11. juni vedtok Lillehammer kommunestyre å støtte ICAN Cities Appeal og det internasjonale arbeidet mot atomvåpen.

11. juni vedtok Lillehammer kommunestyre å støtte ICAN Cities Appeal og det internasjonale arbeidet mot atomvåpen. Foto:

Av
DEL

leserinnlegg 
Arbeiderpartiet er tydelige på vår motstand mot atomvåpen og at vi ønsker en atomvåpenfri verden.

11. juni vedtok Lillehammer kommunestyre å støtte ICAN Cities Appeal og det internasjonale arbeidet mot atomvåpen.
ICAN er en global kampanje for en atomvåpenfri verden. 122 land vedtok et forbud mot atomvåpen i FN i juli 2017. Et flertall av verdens stater anser det som utdatert, uakseptabelt og illegitimt å true med massemord av sivile. ICAN Cities Appeal er et initiativ som kan gjøre verden tryggere for oss og for generasjonene som kommer.

Mange av oss husker Tsjernobylulykken i 1986 med de store konsekvensene det medførte. Og vi har lært om bombingene i Hiroshima og Nagasaki og de tragiske og langvarige ettervirkningene. Atomvåpen griper dypt inn i menneskehetens eksistens. I tiår etter en atomspredning blir barn født med alvorlige skader og sykdommer. Områder blir ubeboelige i uoverskuelig framtid. Nedfallet er det ingen som har kontroll og kan ramme absolutt alle.

Krig er en ting, en annen faktor er ulykker. Vi er ikke trygge så lenge det er atomvåpen på jordkloden vår!

Fagbevegelsen og Arbeiderpartiet har spilt en svært viktig rolle i historien angående motstand mot atomvåpen.
I 1957 ble det enstemmig vedtatt på Arbeiderpartiets landsmøte at ingen atomvåpen skulle lagres på norsk jord.

Daværende statsminister Gerhardsen sa flere ganger at han ikke ønsket atomvåpen i Norge, selv med massivt press fra USA og andre NATO-land. I 1981 vedtok Arbeiderpartiet at vi skulle arbeide for en nordisk atomvåpenfri sone. Og i 2013 startet Arbeiderpartiet med Jens Stoltenberg i spissen det viktige arbeidet vi ser rammene av nå.

Den rødgrønne regjeringa ønsket å kartlegge de humanitære konsekvensene av atomvåpen med mål om å bidra til nedrustning. 127 land deltok på en konferanse om nedrustning i Oslo i 2013. Den sittende regjering har derimot ikke fulgt opp dette!

Arbeiderpartiet i Lillehammer er stolte og glade over å være med å vedta at Lillehammer kommune blir en del av ICAN Cities Appeal. En verden uten atomvåpen er nødvendig, det haster - og det er mulig!

Ane Tosterud Holte og Lene Espelund, Lillehammer Ap

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags