Vi formes fra baksetet

RÅKJØRING: Dekkmerker mange steder i Gausdal vitner om uvettig lek med bil.

RÅKJØRING: Dekkmerker mange steder i Gausdal vitner om uvettig lek med bil. Foto:

DEL

GD MENER
På under ett døgn er tre unge menn tatt for råkjøring i Gausdal. I 40-, 60- og 80-sone hadde to av mennene en gjennomsnittsfart på 126 km/t.

Det er langt fra første gang unge voksne kjører altfor fort. Over hele landet, og i Gudbrandsdalen, setter sjåførene sitt eget, medpassasjerene og andre bilisters liv i fare.

Fra barna er små formes holdningen til bilkjøring. I baksetet til foreldrene får barna gradvis små drypp. En mor som kommenterer alle de raske bilene hun ser, eller en far som skryter av hvor fort han har kjørt mellom Lillehammer og Dovre. Det de voksne sier og gjør, fester seg hos et barn. Gradvis formes barna av miljøet de vokser opp i.

En fersk landsomfattende undersøkelse fra Trygg Trafikk viser at 83 prosent av oss kjører for fort på landevegen, mens over halvparten bryter fartsgrensen i tettbygd strøk.

Fra barna er små formes holdningen til bilkjøring

På steder der kollektivtrafikken ikke står sterkt, er det ikke så rart at mange unge lengter etter dagen de kan kjøre selv. Med et fersk førerkort i lomma kan det for noen gå galt. Fire av ti dødsulykker her i landet skyldes for høy fart.

I Gausdal, Øyer og Tretten melder innbyggerne ifra til politiet om uvettig kjøring. I Gausdal forteller ambulansearbeidere at det aldri har vært så ille som i år. Det er bra at folk varsler.

Politiet, Trygg Trafikk, UP og de videregående skolene jobber år etter år for å forebygge råkjøring. Det er bra. Men arbeidet starter allerede når barna blir bært inn i barnestolen i bilen. Gledesutbruddene til mor hver gang en rå bil med kraftig motor kjører forbi, kan få guttungen til å teste ut en slik motor.

Vi kan elske bilen eller vi kan hate den. Uansett må vi voksne være bevisst det vi sier og det vi gjør.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags