Vi har et byråkrati som får lov til å leke seg med folk i Gudbrandsdalen

- Vi har et byråkrati som får lov til å leke seg med folk i Gudbrandsdalen, med folks liv og levnet, skriver Erik S. Winther.

- Vi har et byråkrati som får lov til å leke seg med folk i Gudbrandsdalen, med folks liv og levnet, skriver Erik S. Winther.

Av
DEL

leserinnlegg

Det kommer snart to flommer i Laugen, som det alltid gjør. Nå, den første vårflommen fra fjella og nedslagsfeltet øst og ves til Rondane og fjella i Skåbu og dalen oppover. Deretter den store flommen fra høgfjellet i Jotunheimen, Vågå, Lom Skjåk og fra Lesja, Dovre og Sel sine enorme høgfjellområder som kommer litt før sankthans.

Hva så? Hvem har ansvar, hvem kan gjøre noe? Hvem bestemmer, hvem styrer?

Kommunene har et beredskapsansvar, det vet de, det vet alle. De gjør alt de kan, og de vil gjøre alt de kan som kan avhjelpe. De har lang erfaring. Men ...

Hvem bestemmer? Byråkrater. Vi har et byråkrati som får lov til å leke seg med folk i Gudbrandsdalen, med folks liv og levnet, med privatverdier og samfunnsverdier i mange millionersklassen.

Her i dalen har folk 500 års erfaring og kunnskap om naturens krefter. Vi lever i en kulturdal, vi har ei stor elv som har blitt innpasset i et mange hundreårs kulturlandskap. Denne naturen i dalen har levd sitt liv i 8–9000 år. Denne elva flytter millioner av kubikkmeter sand og annen masse ved hver flom. Den har herjet vilt på egen hånd i samme tidsrom. De siste 200 åra har vi som bor i dette kulturlandskapet, og som tilpasset dette etter beste evne, forsiktig forsøkt å stå imot de ville herjinger og trusler. Tidvis har vi greid det.

Men nå: Nå stoppes all erfaring, kunnskap vett og forstand av noen små, små byråkrater. Nå vil noen byråkrater at elva skal få ta tilbake den tilpasning som har blitt til. Vi lar byråkratene og synserne leke. Skal vi få flere slike totalt meningsløse «tillatelser» til å stå på tørt land og grave noen skuffer ut av elver som tilfører tusenvis av m3 masse om noen dager.

Men vi har da sjefer. Sjefer som er de som skal bestemme. Noen er en del av demokratiet, andre er sjefer på toppen av byråkratiet med stor beslutningsmyndighet. Vi har ordførere fra folket som står på dag og natt, tar sitt ansvar fullt og helt, men hva skjer? Hvilke fullmakter får de?

Hva har vi statsråder og fylkesmenn for? Disse som kan ta avgjørelser, styre alt. I alle fall byråkratene, sine egne små byråkrater. Hva har vi disse sjefer for?

Sitte stille i en krok? Ta avgjørelser? Ivareta samfunnet der det er mennesker og verdier som blir truet? Låse døra og si dette er ikke mitt bord?

Om noen dager, ei uke? Og så om en ny snau måned. Vi vet hva som kommer. Men noen har gjømt seg.

Erik S. Winther, Ringebu, fylkestingsrepresentant (Ap)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags