Gå til sidens hovedinnhold

Vi liker ikke at fylkeskommunen forteller kommunene hva slags lavterskeltilbud det skal satses på

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Innlandet fylkeskommune vil ha dagsturhytter i alle kommuner. Det planlegges å bruke 17,1 millioner kroner fra spillemidlene på prosjektet. Det skal søkes støtte på 14,3 mill. kroner fra to sparebankstiftelser. Det forutsettes at kommunene skal eie og drive hyttene, bidra med 3,5 millioner kroner, og tillegg finansiere og tilrettelegge byggegrunn.

Fylkeskommunen legger ikke friske penger inn i prosjektet. Dette er å ta 17 millioner som ellers kunne gått til andre idrettslige utbyggingsformål. En konsekvens er trolig at idrettens egne prosjekter som allerede må vente lenge på spillemidler, må vente enda lenger.

Fylkeskommunen tar ikke bare 17 millioner kroner fra idrettens egne tiltak. Dette legger også sterke føringer på hvordan kommunene skal bruke sine penger. Her legger fylkeskommunen praktisk talt alle premisser. Kommunene vil sitte igjen med kostnader ingen egentlig kjenner størrelsen på, og som trolig ingen kommune har avsatt penger til.

I en tid da den organiserte idretten sliter med frafall og mange søker etter alternativer, er det fornuftig å styre penger til andre typer tiltak. Det er fornuftig av fylkesutvalget å prioritere tiltak som gir flere lavterskeltilbud. Det også fornuftig å vise at lavterskeltilbud må høyere opp på prioriteringslistene til kommunene når spillemidler skal fordeles.

Flere mindre og andre typer tiltak kan ha større effekt enn millionhytter

Det vi ikke liker, er at fylkeskommunen forteller kommunene hva slags lavterskeltilbud det skal satses på. I motsetning til fylkeskommunen, må kommunene bruke av sine egne penger. Det er ikke gitt at dagsturhytter er det som treffer best i alle kommuner. Fylkeskommunen burde ta høyde for at flere mindre og andre typer tiltak kan ha større effekt på folkehelsa enn millionprosjektene fylkesutvalget går for.