Gå til sidens hovedinnhold

Vi må bygge broer, ikke murer

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Unge Venstre sier tydelig ja til EU. Verden står overfor en rekke utfordringer, som ikke kjenner landegrenser; Klimakrisen, flyktningkrisen, personvern, demokrati, likestilling og mye mer. Dette er utfordringer, som ikke kan løses på egenhånd. Dette er utfordringer som krever samarbeid, forpliktende avtaler og felles løsninger på tvers av landegrensene.

EU har verdens mest ambisiøse klimapolitikk. Akkurat som EU, skal Norge kutte 50% av utslippene sine innen 2030. Norge er allerede på dårlig vei, og har siden 1990, økt utslippene sine med 1,1%, mens EU har kuttet sine med over 25%. EU sin klimapolitikk har fungert, i motsetning til Norge som har økt utslippene. Skal Norge og verden nå klimamålene sine, er vi avhengig av forpliktende internasjonale avtaler, fordi klimakrisen kjenner ikke landegrenser.

Over 70 millioner mennesker er på flukt i verden. Dette er mennesker, som flykter fra krig og elendighet. Vi har sett at landene i Midtøsten, og sør i Europa har sittet igjen med med regningen. De har tatt imot langt flere flyktninger, enn de har kapasitet til. Dette har resultert i overfylte leirer med forferdelige forhold, og mye uro på grenseovergangene. Flyktningene får ikke den hjelpen de trenger. Vi må ha et omfordelingssystem, som avlaster de landene som får mest flyktninger, og fordeler flyktningene rettferdig mellom landene som har ressursene til å hjelpe. På denne måten får hver enkelt flyktning bedre hjelp og beskyttelse. Hvis Norge blir medlem i EU kan vi kjempe for at Europa skal i mye større grad hjelpe flyktningene, som flykter til et bedre liv fra krig og elendighet - Internasjonale kriser krever internasjonale løsninger.

Privatliv er en menneskerett. Ingen har rett å vite alt om deg i, derfor trenger vi et sterkt personvern, og dette har EU sørget for. I 2018 kom EU sitt nye personverndirektiv, som pålegger bedrifter som leverer til EU og EØS markedet å ha personvernerklæring. Den har også sørget for å styrke forbrukerretten, til å kreve at ens personopplysninger blir slettet. EU er et sterkt maktorgan som kan fortsette å stille krav og kjempe mot de store selskaper - for å ta vare på personvernet vårt, fordi ingen har rett til å vite alt om deg.
Utfordringene vi står overfor i dag, kjenner ingen landegrenser. Skal vi løse dagens utfordringer er vi helt avhengig av internasjonalt samarbeid. Sammen står vi sterkere. Vi må bygge broer, ikke murer.
Derfor sier jeg ja til EU!

Kajsa Kirkhus, Ringsaker, styremedlem i Innlandet Unge Venstre