Det er med sjokk og vantro jeg leser kronikken til Ole Gjems-Onstad i Stavanger Aftenblad 6. mai, hvor han hevder at Arbeiderpartiet og AUF misbruker 22. juli politisk. Ikke bare angriper han de som ble utsatt for de forferdelige hendelsene i 2011, men han nører oppunder de samme holdningene som drapsmannen hadde (og fortsatt har!) da han drepte uskyldige mennesker — de fleste BARN.

Han strekker strikken langt når han hevder at AUF og Arbeiderpartiet kan skylde på seg selv for at angrepet skjedde, og i tillegg antyder at de drar “Utøya-kortet” for å få sympati. «Dette er gjennomgående i de fleste uttalelser fra AUF og Arbeiderpartiet om 22. juli: Ingen refleksjon, ingen anger over egen svikt.», skriver Gjems-Onstad.

I år er det 10 år siden en mann, som senere ble erklært tilregnelig i de påfølgende rettsakene, bombet regjeringskvartalet og skjøt etter mennesker på Utøya. Det var et politisk motiv bak dette angrepet, og Arbeiderpartiet og AUF var det klare målet. Gjems-Onstad trekker i sin kronikk en konspiratorisk linje mellom 22. juli 2011 og 9. april 1940, hvor Arbeiderpartiet ifølge en konspirasjonsteori nærmest ga landet til tyskerne ved å ruste ned på forhånd. Det har versert konspirasjonsteorier om Arbeiderpartiet helt siden før krigen, hvor særlig Nasjonal Samling i sin tid la grunnlaget ved å hevde at Arbeiderpartiet var en del av jødenes og kommunistenes plan om å ta over verden. Eurabia-teorien er en annen konspirasjon hvor Arbeiderpartiet hevdes å jobbe sammen med muslimene slik at Islam kan ta over Norge. En av dem som tror på disse konspirasjonene er Anders Behring Breivik.

Den som var skyldig i angrepet 22. juli 2011 er ene og alene Anders Behring Breivik. Det er farlig å antyde noe annet. Vi trenger å ta et oppgjør med høyreekstremismen - ikke gi den fôr. Det nazistiske tankegodset eksisterer fortsatt i 2021. Dette ser vi i kommentarfelt på sosiale medier, men også gjennom partier med en nazistisk ideologi som Alliansen. Dette partiet fikk 3000 stemmer ved Stortingsvalget i 2017. Det er 3000 stemmer for mye. I år har partiet samlet inn 5000 underskrifter fra velgere slik at de igjen kan stille til valg.

Vi må kunne ta et oppgjør med 22. juli uten å bli beskyldt for å bruke dette politisk. De overlevende etter Utøya må kunne ta et oppgjør med 22. juli uten å bli utsatt for hets. «Det er galt når norske medier uten kritiske motspørsmål lar overlevende fra Utøya opptre med et fripass til å si nærmest hva som helst om dem som tenker annerledes politisk”, skriver han. Gjems-Onstad hevder også at venstresiden fordømmer alle som ikke deler det samme tankegodset som dem. «I et godt Norge er det bare plass til Ap’s og venstresidens tanker”, skriver han. Tankegodset som fordømmes er det som lå bak gjerningsmannens handlinger. Dette tankegodset kan ikke forsvares.

Linn Anita Moastuen, Fåvang, student og sekretær i Ringebu Ap