Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger ikke nye runder om hvem som skal gjøre hva på E6

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Arbeiderpartiets andrekandidat i Oppland, Rune Støstad, vil ha en vurdering av om oppdraget med å fullføre E6 i Gudbrandsdalen skal flyttes fra Nye Veier AS og tilbake til Statens vegvesen. Det er ikke en god ide.

Vi deler de frustrasjoner utsettelsene av Ringebu – Frya og Sjoa – Otta har utløst blant både politikere og vegbrukere i Gudbrandsdalen. Det er åpenbart et riktig poeng at bilister som passerer bomstasjonene mellom Frya og Sjoa også betaler for veg de ikke har fått, og alle solemerker tyder på at det fortsatt vil gå noen år før vi kan snakke om at hele strekningen mellom Ringebu og Otta er en trygg nok og effektiv nok veg.

Manglende ferdigstillelse i Gudbrandsdalen handler mer om oppdragsgiver enn om hvilken virksomhet som skal være utførende. Selvsagt bør vi være bekymret over at Nye Veier varsler utsettelser på deler av strekningen Moelv – Øyer. Problemet med Nye Veier, er likevel ikke at selskapet ikke leverer. Det vi har sett, er at det før og under behandlingen av Nasjonal transportplan ble skapt et inntrykk av at veger som ble lagt inn i Nye Veier portefølje, langt på veg var utbyggingsklare. Slik er det ikke.

Sannsynlig vis er Statens vegvesen i stand til å løse oppgaven i Gudbrandsdalen like bra som Nye Veier. Med endrede rammebetingelser har etaten har vist seg særdeles konkurransedyktig. Det Staten vegvesen har gjort på Rv. 3/25 i Løten og Elverum, dokumenterer nettopp dette. Vegvesenet kan sikkert bygge både rimelig og bra i Gudbrandsdalen.

Vi trenger ikke nye runder om hvem som skal gjøre hva

Det vi likevel ikke trenger, er nye avbrudd og nye runder om hvem som skal gjøre hva. Det vi trenger, er politikere som kjenner seg forpliktet til å følge opp løfter med penger, som gjør noen klare prioriteringer, og som ikke gjør vegbygging til en konkurranse mellom distrikter som kaster lokale hensyn og miljø over bord i håp om å klatre på Nye Veiers prioriteringsliste.

Les også

Vil ta fra Nye Veier E6-utbyggingen: – Nå betaler vi bompenger for en veg vi ikke har fått