Vi vil lage verdens beste og største action sports-arrangement i 2021

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

aktuelt 

X Games Norway 2017 på Hafjell var en formidabel suksess. Vi ble svært overrasket av at 17 500 mennesker kjøpte billett til finaler, konserter og fester. Folk reiste fra hele landet til Lillehammer for å være med på denne begivenheten. Siden den gang har vi fått mange spørsmål om vi ikke kan komme tilbake til Hafjell og Lillehammer, og jo, det kan vi. Allerede til vinteren blir det et nytt X Games med konkurranser i Hafjell og kunstutstilling, konserter og fest i Lillehammer. For 2021 har vi enda større planer.

X Games og Lillehammer-regionen er en perfekt match. Arven etter OL i 1994 merkes fortsatt på oss som kommer utenifra. Det er god tilgang på frivillige og anleggene er fantastiske. De lokale leverandørene holder høyt nivå. I 2017 engasjerte vi mer enn 50 lokale leverandører, og vi jobber fortsatt tett med flere av dem. Da X Games Norway 2019 i Telenor Arena sto i fare for å kansellere big air-konkurransen på grunn av snøsmelting, var det snø fra Kvitfjell, fraktet av trailere fra Lillehammer-regionen, som reddet dagen.

Vi har et utmerket samarbeid med Alpinco/Hafjell. Til vinteren vil dere se det materialisere seg i kreative løyper i verdensklasse og sterke opplevelser for publikum. Det blir konkurranser for ski og snowboard i øvelsene slopestyle, big air og nyvinningen knuckle huck. De såkalte «action sports» erobrer ungdom over hele verden, og gjør også sitt inntog i OL. Siden snowboard halfpipe debuterte i Nagano 1998, har IOC tatt inn slopestyle og big air for snowboard og ski, street og park for skateboarding, park for BMX og surf. Disse moderne og beslektede idrettene tar altså stadig større del av OL-programmet – selvsagt fordi de er populære hos publikum, media og sponsorer.

Til vinteren feirer vi femårsjubileum for X Games i Norge. Vårt lille land har noen av verdens beste snowboard- og skikjørere, og vi er på vei til å etablere oss i skateboard-eliten også. X Games er den eneste internasjonale konkurransen for disse utøverne på norsk jord. For norske fans er X Games den eneste muligheten til å se heltene sine. Det er egentlig mot alle odds at vi får til et såpass stort action sports-arrangement som X Games i Norge, men heldigvis har vi politikere som forstår verdien av å tenke modig og nytt.

Nå inviterer vi til et bredt samarbeid om å realisere vår visjon for X Games i Lillehammer-regionen. Vi vil lage verdens beste og største action sports-arrangement i 2021. Vi vil gjøre noe som aldri er gjort noe sted i verden før: Å kombinere alle sommer- og vinterøvelser i samme X Games-arrangement. Det kan vi få til med ski og snowboard i Hafjell, samtidig som vi gjør Moto X og skateboard i Håkons Hall. Et slikt arrangement vil nå flere hundre millioner mennesker globalt, og da særlig digitalt. Den unge X Games-fansen er heldigitaliserte. Der tv-distribusjon var avgjørende for alle sportsarrangementer tidligere, er det nå engasjement og innholdsdeling på Facebook, Youtube, Instagram og Snapchat som gjelder.

Håkons Hall er perfekt for Moto X og skateboarding. Med sine 40 meter under taket kan vi prøve å sette verdensrekord i høyde for Moto X der. Denne motorsykkelsporten er svært spektakulær, og Gudbrandsdalen har en stolt Moto X-tradisjon. Tidenes beste norske Moto X-utøver er fra Vågå, og han er også ansvarlig for Moto X hos oss: André Villa. Han gleder seg til å vise frem sin sport foran tusenvis av tilskuere i Håkons Hall.

Gudbrandsdalen har mye å vise til i action sports. Fra Dombås kommer kanskje verdens beste snowboarder: Marcus Kleveland. Jeg pleier å kalle ham for snowboardsportens Lionel Messi, fordi hans teknikk og eksplosivitet er i en klasse for seg. Marcus har nesten 400 000 følgere på Instagram fra hele verden, og han kan få opp mot 1 million visninger for sine videoer der. Fra samme sted kommer skikjøreren Johanne Killi. Hun tok slopestyle-gull sist gang X Games var på Hafjell. Begge to har nok klare medaljeambisjoner for kommende X Games på hjemmebane.

Det er mange som drømmer om et nytt Lillehammer-OL. Selv bodde jeg på hytte i Sjusjøen med kompiser under de fantastiske lekene i 1994. I mange år leide jeg senere en seter på Musdalsetra, og tenkte ofte på at et nytt OL i regionen er på tide. Men det er ikke politisk stemning for et nytt Vinter-OL i Norge – ikke på en god stund, i alle fall.

Et ungdommelig, økonomisk fornuftig og nyskapende X Games er derimot mulig, og vi inviterer alle som ønsker å bidra til å ta kontakt med oss. Vi skal nemlig lage verdens beste action sport-arrangement i Lillehammer, og vi trenger all hjelp vi kan få.

Henning Andersen, leder for X Games Norway

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags