Gå til sidens hovedinnhold

Vi vil mangle mange tusen sykepleiere. Da er det meningsløst å kutte muligheter til desentralisert utdanning

Artikkelen er over 2 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NTNU stopper inntaket av studenter som får ta desentralisert sykepleierutdanning. Det betyr at mulighetene til å ta denne utdanningen på Otta, i Valdres og på Hadeland blir parkert.

Karriere Oppland hadde forrige år 169 sykepleiestudenter i slik desentralisert sykepleierutdanning. Det forteller at sentralisert utdanning er særdeles viktig for rekrutteringen til en yrkesgruppe som allerede i dag er for liten.

Det er knapt to uker siden GD kunne fortelle at Sykehuset Innlandet kutter 27 senger ved sykehusene i Gjøvik og Lillehammer i sommer, på grunn av sykepleiermangel. Dette er bare en forsmak på hva som venter, nemlig det vi trygt kan kalle en vanvittig mangel på kvalifisert arbeidskraft på dette feltet.

I 2035 vil Norge mangle 28.000 sykepleiere og 18.000 helsefagarbeidere. Den varslede sykepleiermangelen vil ramme både stat og kommuner. I et slik perspektiv, framstår det som meningsløst å stoppe opptak av nye studenter til desentralisert utdanning.

Ifølge NTNU Gjøvik er det mangel på praksisplasser som er hovedgrunnen til at studietilbudet for kuttes. Og det er først og fremst i spesialisthelsetjenesten de opplever denne mangelen.

Det er meningsløst å stoppe opptak av nye studenter til desentralisert utdanning

Spesialisthelsetjenesten er statens ansvar, på samme måte som høgskole- og universitetsutdanningen er det. Det er således staten som må bære ansvaret for den rekrutteringsbristen til sykepleien som stans i desentralisert utdanning innebærer.

Vi har ikke råd til å miste utdanningssøkende som ønsker seg til sykepleieryrket, men som ikke har mulighet til å gå et heltidsstudium på campus. Helseminister og minister for forskning og høyere utdanning må ordne opp i dette.

Les også: Sykepleiestudiet på Otta legges ned: – Helt uakseptabelt, mener Ap-politiker

Les også: Selvforskyldt mangel på fagfolk i Sykehuset Innlandet