Et underjordisk hytteslott

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hafjell har fått et nytt signalbygg. Det er på 1.100 kvadratmeter og har kostet godt over 50 millioner. Det meste ligger under bakken. Her er Norges nest største og dyreste - etter Røkke-hytta.

DEL

Dermed har ekteparet Anders og Kristin Wilhelmsen satt en solid prisrekord i Hafjell. Bare Kjell Inge Røkkes tømmervase i Oppdal er større og dyrere i hele landet.

Bygget er muliggjort av at Wilhelmsen er rederiarving og at Øyer kommune har endret reguleringsplanene.

Hyttebyggerne får bygge full kjeller i Hafjell nå for tida.Siden ekteparet Wilhelmsen har eid to tomter ved siden av hverandre i mange år, har de bygget en fritidseiendom der 400 kvadratmeter er over bakken mens 700 kvadratmeter ligger under bakken.

Parkeringshus og 11 bad

For å få fylt opp det store arealet, er det satt opp 11 bad, et drøss med soverom, badstu, fem peiser, gildesal og parkeringshus for tilstrekkelig med biler.

For å få det hele til å stå, er det brukt 800 kubikkmeter betong og 100 tonn gråstein, det vil si skifer fra Oppdal. På taket er det lagt 300 kvadratmeter håndhogget skifer fra Kina.

Og inne er det brukt 1.200 kvadratmeter eikepanel fra USA og Canada, plukket ned fra spøkelsesbyer etter gruvedrift. Pluss 200 kvadratmeter Biritapet.Eiendommen er i utgangspunktet bygget for ekteparets barn. Selv har de hatt hytte noe lenger ned i bakken mange år.

– Slike bygg gir våre håndverkere mulighet til å gjøre og bli bedre til andre ting enn å sette opp byggesett. Dette bygget er satt opp med utelukkende lokal arbeidskraft, og våre håndverkere har løst alle utfordringer på en utmerket måte, sier Ketil Tofthagen, fixer i entreprenørselskapet Pass Bygg AS i Øyer.Selskapet bygger mange store hytter i Hafjell, og hadde i 2012 en omsetning på 52 millioner kroner og 33 ansatte.

John Johansen jobber ikke der. Han er murer, og har debutert med sitt første buevindu, kjøkkenvinduet som får det ene bygget til å ligne litt på et kapell. Vinduet er hele eiendommens signalelement.

– Jeg har aldri murt et slikt vindu tidligere, og dette er digert. (230 cm x 250 cm). Men det var artig da vi satte siste steinen på plass, sier Johansen.

En dag med pluss

Arbeidslagets formann, Jan Egil Aaseth, har hatt mer enn sistesteinen å pusle med. Sålen ble støpt midtvinters, og tegningene har vært mest prinsipielle og langt imellom. Dessuten skulle det hele være innflyttingsklart til jul. Det ble det.

– Etter ferien i sommer så vi at vi trengte mer tid, sier Aaseth.Men han hadde ikke mer tid til jul enn andre. Gode råd var dyre for å få juletreet opp i tide.

– Vi bestemte oss for å begynne en time før hver dag og legge inn en langdag i uka. På den måten fikk vi en arbeidsdag ekstra hver uke for hver mann, sier Aaseth.Byggetida ble til slutt på 13,5 måneder.

Overleveringen skjedde på avtalt dato.– Vi har att en del utearbeid som ikke kan gjøres før til våren. Dette har gått bra, sier Aaseth, som allerede er i gang med ei ny hytte i nabolaget. Den er på 650 kvadratmeter.

PS. Snekkerne fant ei kule i den amerikanske gruvebypanelen. Den er rammet inn og blir julegave til fra Wilhelmsen i år.

Artikkeltags