Gå til sidens hovedinnhold

Videregående skoler stenges fra fredag: – En stor lettelse, sier rektor

Artikkelen er over 1 år gammel

Samtlige videregående skoler i Innlandet stenges. – Ved Lillehammer videregående skole skal 1.200 elever møte opp foran pc-en sin hjemme fredag morgen og ha fjernundervisning, opplyser rektor Terje Storbakken.

Da smittespredningen har eskalert på kort tid, og smitten nå også har kommet til Innlandet har fylkesmyndighetene valgt å stenge samtlige videregående skoler og tannklinikker. De nye tiltakene er i tråd med anbefalingene fra Fylkesmannen i Innlandet, som i går uttrykte ønske om mer kraftfulle tiltak for å begrense smitten.

Press fra foreldrene

Rektor Terje Storbakken ved Lillehammer videregående skole er lettet. Han har vært bekymret for eventuell smittefare for elever og lærere.

– Min største bekymring har vært at det er vanskelig å spore smitte. Avklaring tar for lang tid. Derfor er dette en god løsning.

– Har dere hatt mistanke om smitte ved skolens avdelinger?

– Nei. Vi har ikke hatt flere syke elever enn vanlig den siste tiden. Men noen får elever ved skolen har vært i karantene. Vi har forståelig nok hatt mange henvendelser fra foreldre, elever også ansatte. Alle har ventet utålmodig på en avgjørelse.

Les også

Flere elever enn vanlig holdes hjemme – 20 prosent av elevene på ett trinn borte ved én skole

Fjernundervisning

Storbakken forteller videre at den siste uka har skolen kastet seg rundt for å legge til rette for fjernundervisning av elevene.

– Fra og med fredag morgen møter elevene fram til undervisning foran pc-en sin hjemme, sier Storbakken.

Dette tiltaket skal vedvare inntil videre.

Anbefaler stenging av ungdomstrinn

Beslutningen om å stenge de videregående skolene er i tråd med anbefalingene fra Fylkesmannen i Innlandet. Det kom også fram under en pressekonferanse fylkesmannen holdt torsdag.

– Det er viktig at vi fortsatt følger rådene som nasjonale myndigheter og kommunene kommer med. Fra fylkesmannsembetet og fylkeslegens side har vi på bakgrunn av dette i dag funnet grunn til å anbefale overfor fylkeskommunen at de videregående skolene stenges og at også ungdomstrinnet anbefales stengt fram til og med 27. mars, sa fylkesmann Knut Storberget under en pressekonferanse torsdag.

Fylkesmannen understreket at denne anbefalingen er knyttet til å forhindre og begrense adgang til arenaer hvor smitte kan skje, og at dette er den klare oppfordring.

Les også

Ny fase i epidemien krever strengere tiltak: – Begrens sosiale sammenkomster

– Spredningen kan gå utover det vi har kontroll over

Onsdag la fylkesmannen fram en rekke kjøreregler for Innlandet i forbindelse med korona-situasjonen. De nye tiltakene fra fylkesmannen kommer etter at situasjonen har beveget seg noe videre, opplyste fylkeslege Harald Vallgårda. Det vil si man ikke lenger alltid kan si hvor smitten kommer fra.

– I hovedsak handler det om å begrense smitte og forskyve en smittetopp, slik at institusjoner og sykehus ikke blir overbelastet. Vi har nok kommet litt lenger i situasjonen, hvor vi ikke kan si hvor smitten kommer fra. Det betyr at spredningen av smitten kan gå litt over det vi har kontroll over. Derfor har vi de ekstra tiltakene, slik som steining av videregående skoler, ungdomstrinn og begrensninger av møtevirksomhet, sa Vallgårda.