Gå til sidens hovedinnhold

Viktig at yrkesfag er på frammarsj

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


16-åringene i Innlandet sender et signal i tråd med tidligere år. Sakte, men sikkert øker interessen for å utdanne seg innen yrkesfag. Dermed er det i år 54 prosent av søkerne i Innlandet som har søkt seg til yrkesfag.

Innlandet speiler samme utvikling som vi har på landsbasis. For første gang er det i Norge flere ungdommer som søker seg til yrkesfag enn til studiespesialiserende utdanningsretninger. Med rette applauderer statsråden en slik utvikling.

Blant yrkesfagene er det helse- og oppvekstretningene som har størst interesse. En slik utvikling er avgjort i tråd med det som er ønskelig. Skole- og helsesektoren vil ha behov for betydelig økning av kompetent arbeidskraft.

Skole- og helsesektoren vil ha behov for betydelig økning av kompetent arbeidskraft

I Innlandet er det nå 12355 søkere til videregående skoler. I hovedtrekk videreføres søkertallene til retninger i tråd med allerede etablerte fagtilbud. Selvsagt med de endringene som kommer som følge av endrede fagtilbud.

I vårt eget distrikt har det lenge vært et særlig fokus knyttet til Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule. Avdelingen i Lom opprettholder samme høye søkertall til studiespesialisering som tidligere år. Der har skolen et godt ry på seg, med stor trivsel og gode resultater.

Tilsvarende utvikling ser vi ved avdelingen på Dombås, der søkertallet på studiespesialisering likevel øker mye, like mye som det søkertallet går ned på Otta.

Skolene må finne ut av fordelingen av hvor ungdommene skal få starte på sin videre skolegang. Så er det likevel et tankekors hvordan få tilbud ved en skole kan bidra til skjevfordeling og skjevrekruttering av unges fagønsker. Vi kan avgjort stå i fare for aktivt å videreutdanne ungdom vekk fra regionalt arbeidsmarked.