Vil Erna gjøre det samme i 2020 som Gro gjorde i 1991?

VALG: Statsminister Gro Harlem Brundtland utpekte i 1991 sin tidligere personlige rådgiver Grete Berget (37) fra Vinstra som barne- og familieminister. Vil statsminister Erna Solberg kopiere og utpeke sin nære medarbeider, statssekretær Sunniva Ihle Steinstad (36) fra Lillehammer, som statsråd?

VALG: Statsminister Gro Harlem Brundtland utpekte i 1991 sin tidligere personlige rådgiver Grete Berget (37) fra Vinstra som barne- og familieminister. Vil statsminister Erna Solberg kopiere og utpeke sin nære medarbeider, statssekretær Sunniva Ihle Steinstad (36) fra Lillehammer, som statsråd?

Av
DEL

KOMMENTAR
Innlandet står heller ikke denne gang fremst i køen med emner til Erna Solbergs nye regjering. Men alle i Innlandet er skjønt enige om at det sannelig er på tide å få plass ved Kongens bord.

Grønt skifte, innlandsstrategier, bioøkonomiske satsinger – alt henger i hop. Og noen ser for seg tusenvis av nye arbeidsplasser.

Hvordan få Regjeringen til å interessere seg mer for dette?

Erna har en veg å gå før hun kan sammenliknes med Gro. På ett punkt kan hun likevel skrive samme historie:

Utpek egen sekretær som ny statsråd. I 1990 var Grete Berget (37) fra Vinstra personlig rådgiver for Gro. Så kom innslaget med Jan P. Syse (H) som statsminister i ett drøyt år før hans regjering klappet sammen og Gro på ny entret statsministerkontoret. Etter ett års styring (nov. 1991) hentet Gro inn Grete Berget som statsråd. Som landets første barne- og familieminister.

Sunniva Ihle Steinstad (36) har et lagt og etablert samarbeid med sin regjeringssjef. Kan det tenkes at Erna i en stille stund tenker tanken om å la sin sekretær (statssekretær) få prøve seg som statsråd?

Det er ikke flust med aspiranter til Kongens bord fra Innlandet Høyre. Påtroppende fylkesleder Oddvar Møllerløkken, også han fra Lillehammer, er jurist. Kanskje et emne med tida, men andre står nok foran i køen i dag.

Olemic Thommessen har aldri blitt minister. Han burde i sin tid blitt kulturminister, men måtte i stedet bistå Erna og ta på seg jobben som president. Også tidligere stortingsrepresentant Gunnar Gundersen kunne ha akslet en post. Men nå skal Erna se framover og bygge sitt nye lag framfor 2021-valget. Da er det ikke gamle travere som skal dominere.

Hva med KrF og Venstre som får minst en ny statsråd hver? Svaret er: Det står dårlig til. KrF er i innlandsmørke og sliter med å overleve.

Venstre har selvsagt Ketil Kjenseth, leder i Stortingets miljøvernkomité. Fullt ut kompetent, nå som tidligere. Haken er bare den at det står flust med ambisiøse unge politikere som alle mener de er den rette til å redde landet. Det vil vi raskt få erfare når nytt lederskap i partiet skal utpekes.

Innlandet må, nå som før, forberede seg på at emner fra Innlandet først får slippe til etter en antatt valgseier for de rødgrønne i 2021.

Enn så lenge må Innlandet – slik Erna Solberg og Monica Mæland ofte understreker – for det meste gjøre «jobben» selv.

Det betyr at næringsliv og politikk på vegne av Innlandet må posisjonere seg enda bedre enn i dag. Regjeringens partier i Innlandet har en betydelig jobb å gjøre, særlig Høyre.

Så gjenstår det likevel å følge med på hvorvidt Erna Solberg kommer med overraskelsen knapt noen kolleger i mediekorpset i Oslo har sett for seg: At Erna tar en Gro-løsning, og velger en av dem som står henne nærmest, Sunniva Ihle Steinstad fra Lillehammer.

Hallvard Grotli, politisk redaktør i GD

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags