Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha Birkebeinerrennet uten fluor

Kan selveste Birkebeinerrennet gjennomføres uten fluor under skia? Ja, håper daglig leder i Birken AS, Eirik Torbjørnsen.

Han har alliert seg med Åge Skinstad, sjefen i Swix. Sammen skal de forsøke å få deltakerne i Birkebeinerrennet til å bruke utelukkende fluorfri smurning. Så spørs det på føret og om de som jager pallen og merket, greier seg uten vidunderet.

Oppfordrer til å unngå fluor

Ulovlig er det fremdeles ikke å bruke fluorprodukter under skiene. Men fra november i år blir det strengere. Da må Norge følge EUs restriksjoner. Inntil da og i fullt monn opp mot årets renn, 21. mars, kommer Birken AS til å minne deltakerne om klima-avtrykket fluoren har på naturen, og på det sterkeste oppfordre alle til å bruke andre ting enn smurning og preparater som inneholder fluor.

Det innebærer kun fluorfrie smøretips foran rennet, og at all smøreservice ved start og ute i løypa, er frie for fluorprodukter.

– I disse dager havner det nye Birken-magasinet i 20.000 postkasser. I bladet er det en flere sider lang artikkel som omhandler fluorprodukter og problemene med det.

Sjekker ikke skia

Torbjørnsen reiste onsdag til Oslo. På telefon forteller han at han på et stort arrangement i den nyåpnede skihallen på Lørenskog, snakket om fluor og oppfordret til å holde seg unna denne type smurningsprodukter.

– Vi kommer i tida framover til å bruke både internettsiden vår og all informasjon vi sender ut til å minne om hvorfor man bør holde seg unna fluorholdige preparater, og spre informasjon om hvorfor vi gjør det.

– Skal dere også sjekke hva deltakerne har under skia?

– Nei. Det er vanskelig å vite hvordan en sånn kontroll skal kunne gjennomføres. Så lenge det faktisk ikke er forbudt, må vi bruke kreftene på å oppfordre, samtidig som vi tilbyr kun fluorfri service. Det dreier seg om hensyn til naturen, miljøet og folkehelsa.

Mosjonister trenger ikke fluorprodukter

Ifølge Åge Skinstad finnes nå så mange gode fluorfrie alternativer at ingen mosjonist lenger trenger fluorprodukter.

Han presiserer at selv når det smøres med fluorfrie produkter, er det viktig å ha god ventilasjon i rommet der skipreppingen foregår, og dessuten beskytte seg med maske og hansker. Han ber også alle som prepper og smører ski om å samle restene av smurningen og preparatene som brukes, og kaste alt sammen i restavfallsdunken.