Gå til sidens hovedinnhold

Vil innlendingene splittes?

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Innlandet Arbeiderparti har gått ganske offensivt til verks i debatten om Innlandet fylkeskommunes legitimitet. Nå må Innlandet gjøre det beste ut av situasjonen og samle kreftene, heter det fra fylkesordfører Even A. Hagen og hans partifeller i lederskapet.

I helga gikk Hedmark Sp ut med et vedtak om å legge deling av den nye fylkeskommunen ut til rådgivende folkeavstemning. Kommende helg har Oppland Sp sitt årsmøte. En kortere uttalelse enn fra Hedmark er forberedt. Men også dette årsmøtet blir invitert til å si ja til en mulig rådgivende avstemning.

Det er to interessante utviklingstrekk i denne debatten. Det ene – og helt grunnleggende – er om det blir et nytt flertall i Stortinget som gir grunnlag for et regjeringsskifte. Skjer det, kommer debatten om et stortingsflertall vil åpne for reversering av fylkeskommunale grenser.

I tida fram til neste års valg kan debatten om grenser på ny bli mer aktuell enn antatt

Det er åpenbart med utgangspunkt i en slik forutsetning Sp både i Hedmark og Oppland, vil gå for en folkeavstemning. I samarbeidsavtalen mellom Ap og Sp i innlandsfylkene står det at partiene vil vurdere en slik reversering.

I andre deler av landet, helt i nord og i Viken, er det et mulig flertall for reversering av grenser. Også i Innlandet var Ap for å beholde de to tidligere fylkeskommunene. Spørsmålet er derfor om Ap vil se bort fra inngått samarbeidsavtale med Sp eller ikke, gitt nye forutsetninger fra Stortingets side.

Formaliteter og realiteter for den etablerte Innlandet fylkeskommune kan det menes mye om. Utvilsomt blir det et interessant spørsmål om hvilket parti som vil tjene på at en mulig reversering settes på dagsorden. Sp puster Ap i nakken om å være det største partiet i Innlandet. I tida fram til neste års stortingsvalg kan debatten om grenser på ny bli mer aktuell enn antatt.