Litteraturfylket Oppland står i sentrum når Norge gjør tidenes satsing på kultureksport i utlandet.

Verdens største bokmesse holdes årlig i Frankfurt, og hvert år velges et gjesteland som får lyskasteren rettet mot seg. I år er gjestelandet Norge, og Oppland fylkeskommune er hovedsamarbeidspartner. Det er både et stort kompliment og en unik mulighet for oss i Oppland.

Frankfurter Buchmesse har omtrent 300 000 besøkende hvert år – fra rundt 100 land. Over 10 000 journalister jakter på spennende kulturtilbud å skrive hjem om. Det er den største kulturelle eksponeringsarenaen i Tyskland. På denne arenaen står vi helt i front.

Vårt formål med å delta er å vise fram fylkets kunst- og kulturliv, med spesielt vekt på litteratur og film/audiovisuelle uttrykk. Hensikten er å tiltrekke kulturturister fra tyskspråklige land til fylket og å styrke nettverksbygging og attraksjonskraft for eksisterende kunst- og kulturmiljøer i Oppland.

Vi har mye å vise fram i vårt fylke, som vi er stolte av og som er av internasjonal interesse. I tillegg til at vi får en real kultureksport, er dette en ypperlig mulighet til å styrke reiselivsnæringen i fylket. Derfor er kulturturistene en viktig målgruppe for vår deltakelse.

Som en sentral del av Norges satsing i Frankfurt, blir Oppland introdusert for den store verden som et spennende litteraturfylke. Det er virkelig en merkelapp vi skal leve opp til. Under bokmessa skal vi vise fram dagsaktuell litteratur, gjennom Ringebu-forfatteren Lars Mytting, og vi skal vise fram de sterke nobelprisvinnerne som har stor tilknytning til vårt fylke; deriblant Sigrid Undset.

Allerede da vi var i Frankfurt i juni for pressekonferanse før messa så vi hvor mye Norge – og Oppland – begeistrer i Tyskland. Peer Gynt ble framført for et nærmest hypnotisert publikum. Opplevelsene de besøkende i vårt fylke får når de reiser oppover Gudbrandsdalen til Vågå er helt spesielle, og i Frankfurt vil et stort internasjonalt publikum bli lokket til å få oppleve dette.

Bokmessa varer kun i en snau uke i oktober, men fylket vårt er synlig gjennom hele året, over hele Tyskland. Tidligere i år var en rekke journalister fra store tyske medier på pressetur til Lillehammer og Ringebu – som en opptakt til bokmessen. Flotte bilder av stavkirkene våre og Maihaugen har rullet over skjermen til mange millioner seere.

Selv om Oppland fylkeskommune er historie kun måneder etter messa, vil deltakelsen være med på å bygge kulturen inn i Innlandet. Det er mye litteratur å være stolt av, fra alle deler av det nye fylket.

Vår satsing i Frankfurt vil sette spor: Vi får vise fram fylkets rike kunst- og kulturliv, og sørger for at kulturinteresserte opplever indrefileten av Norge som et attraktivt reisemål.

Even Aleksander Hagen, fylkesordfører i Oppland