Ville du lånt ut tre milliarder uten sikring?

Av
DEL

leserinnlegg

Tenk deg at du har spart og kuttet utgifter så du har egenkapital til egen leilighet. Så tar moren din alle pengene dine og gir dem til den største og sterkeste broren din. Fordi han skal bygge seg et palass.

Storebroren din har tjent lite i alle år, men han gir løfter om at han neste år skal tjene mer og bruke mindre – og at når han får palasset sitt vil pengene strømme inn! Da skal du få tilbake pengene så du kan kjøpe leiligheten din, sier storebror. Dessverre viser hans fortid at han forsyner seg grovt og ikke planlegger å betale tilbake.

I vårt helsevesen er Oslo universitetssykehus (OUS) akkurat den broren. Og Helse Sør-Øst (HSØ) er mora. HSØ bruker nå Innlandets tre milliarder kroner som egenkapital i til sykehusprosjektene i Oslo og Drammen. Sykehuset Innlandet (SI) er lillebror med egenkapitalen. SI er nå Norges tredje mest effektive sykehus, men likevel blir vi tvunget til å fortsette å spare på medisiner, operasjoner, rehabiliteringstilbud og bemanning. I møte på fylkestinget i Innlandet, tirsdag 16. juni, innrømmet styreleder i Helse Sør-Øst Svein Gjedrem, at Innlandets tre milliarder kroner vil bli brukt og at det de ikke står klare verken til noe Mjøssykehus eller til vedlikehold av dagens sykehus. En garanti på at pengene kommer tilbake kunne han heller ikke gi. Forutsetningene som HSØ har diktert, for at Innlandet skal få tilbake sine tre milliarder, er syltynne. Vi tvinges til å stole på luftige forsikringer om at HSØ har full kontroll på kostnadene og at inntektene fra prosjektene vil bli skyhøye når de er i mål. Ingenting tilsier at dette stemmer.

Jo da, på papiret ser det tilsynelatende greit ut -som om regnestykkene går opp, men HSØs byggeplaner for Oslo er ikke bare økonomisk risikable, det er rett ut usannsynlig at de vidløftige forutsetningene vil slå til. OUS har aldri tidligere vært i nærheten av slike tall. I fremtiden blir det enda vanskeligere. Staten krever at alle sykehusforetak må ha 30 prosent egenkapital for å få bygge nye sykehus. Men Oslo og Drammen slipper unna. Innlandet hadde 30 % til nytt hovedsykehus til 9 milliarder. Resten av pengene skal Innlandet låne av HSØ, som igjen låner av Staten. Men vi får bare låne dersom vi viser at Innlandet kan betjene slike lån, derfor kreves det fortsatt kutt i Innlandet. Velkommen til HSØs bakvendtland!

Noen ville kalle dette et ran på høylys dag. For saken er enda verre: Mens Sykehuset Innlandet venter på tur, har Helse Sør-Øst stilt ytterligere krav til lillebror; de neste fire-fem årene må Innlandet vise at vi «har bærekraft». Det betyr at høyeffektive SI må redusere utgiftene enda mer for å synliggjøre at vi klarer å betjene både avdrag, renter og avskrivninger før vi får bygge. Men Innlandet har ikke flere ansatte, tjenester eller sykesenger å kutte vekk.

Vil du gå med på dette? Sannsynligvis ikke. Men det er altså ingen som spør deg. HSØ gjør som de vil. Allikevel er det håp. Til syvende og sist kan Stortinget sette foten ned. Hvordan Stortinget ser ut fra 2021 blir avgjørende.

Senterpartiet, Rødt og Helsepartiet har gått til kamp for å beskytte helsetilbudet for Innlandet. Dessverre bidrar Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og Frp i Innlandet til at HSØ får ta våre tre milliarder uten garantier eller sikring. Høsten 2021 er valget ditt.

Peter Andersen, leder Helsepartiet Innlandet
Lise Askvik, partileder Helsepartiet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags