Mandag startet rettsaken mot en 69 år gammel mann som skjøt en politimann på Vinstra i vinter.

Mannen er tiltalt for drapsforsøk på to polititjenestemenn, men forsvarer Klomsæt mener han bør frifinnes.

- Dette er en mann som har hatt flere uheldige episoder med politiet, og som rett og slett er redd politimenn, sier Klomsæt.

Livredd politiet

Mannen forklarte selv at da han så to bevepnede politimenn med skuddsikre vester på trappa, så var han sikker på at de kom for å skyte ham.

- Jeg var livredd, sier mannen.

- De spurte om jeg trengte hjelp, men jeg svarte at jeg ikke ville ha hjelp av de og at de ikke fikk komme inn i huset mitt.

- Så fikk jeg inntrykk av at de forsøkte å bryte seg inn i huset fordi det knaket i dørkarmen, da fikk jeg panikk og hentet hagla, forklarer mannen.

Han forklarer at han blir nervøs og redd hver gang han ser et politiskilt, etter en lang rekke negative opplevelser med politiet. Han mener de er med på en større sammensvergelse mot han.

Forsvarer Klomsæt mener politiet burde vært klar over dette, og tatt sine forhåndsregler.

- Det skulle ikke ha dukket opp bevepnet politi på døra til min klient, sier Klomsæt.

- Han ble redd, og handlet i nødverge.

Ikke et skarpt oppdrag

Klomsæt mener at en av de utløsende årsakene til hendelsen er at det bare dager før var innført bevepning av politiet. Han spurte også politimennene om hvordan de opplevde oppdraget.

- Så du på dette som et skarpt oppdrag?

- Nei, svarte politimannen som så sin kollega bli skutt.

- Om dette hadde skjedd to dager tidligere, ville dere da ha bevepnet dere?

- Nei. Jeg tviler på at vi ville bedt om eller fått bevepning på et slikt oppdrag to dager tidligere.

Da politiet var på vei til mannen fikk de opplyst at han hadde våpen registrert på seg, men de fikk beskjed om at våpnene var inndratt og lå på politistasjonen.

- Selv om dere hadde vært klar over at han har våpen hjemme ville dere ikke bevepnet dere for et slikt oppdrag?

- Det er ikke uvanlig at vi drar på slike oppdrag hos folk som har våpen hjemme, så jeg tror ikke det ville utgjort noen forskjell, sier politimannen.

Første oppdrag med våpen

Dette var det første oppdraget han var på etter at det var innført bevepning av politiet. I instruksen er det presisert at det er mulig å gjøre unntak. Her mener Klomsæt at politiet skulle ha gjort et unntak, og ikke tatt med seg våpnene.

Politimannen bekrefter at han var klar over at det var mulig å gjøre unntak, og at han i et kort øyeblikk vurderte at dette kunne være et oppdrag de burde løse uten våpen.

- Men det var med tanke på at det kunne bli en slosskamp på legekontoret, sier politimannen.

Den tiltalte forklarte i retten at han angrer på at han skjøt politimannen og mener i dag at han heller burde ha skutt opp i lufta, men at han hadde panikk. Han er derimot fortsatt sikker på at politiet ikke hadde gode hensikter den kvelden.

Etter at han løsnet de to skuddene på trappa, tok han med seg våpenet og forskanset seg i kjelleren. Han lå hele natta og fryktet at politiet kom til å komme for å skyte og drepe ham.

Klomsæt mener hele saken er et argument mot bevæpning av norsk politi.