Annonsørinnhold fra Rema 1000

Hva er dette?

 
 

Fra læregutt til kjøpmann med suksess

Simen Rusten (37) skulle bare ta et friår etter at bacheloren i økonomi var levert. Nå dedikerer han hele livet sitt til Rema 1000.

Annonsørinnhold fra Rema 1000

Simen Rusten skulle ikke bli noe kjøpmann. For 16 år siden fikk han seg jobb på Rema 1000 ved siden av studier. Under det såkalte friåret mellom bachelor og master-utdanningen ble han imidlertid mer og mer involvert i driften hos Rema-butikken på Strandtorget.

- Jeg ble ganske fort fruktansvarlig i løpet av det friåret mitt. Og etter det bare ballet det på seg, forteller 37-åringen som i 2010 ble NK for Pål Sommerseth på Strandtorget.

Under Sommerseth sine vinger begynte dagligvareeventyret for fullt.

- Simen var på fra dag en, var veldig selvstendig og gikk gradene. Det var en fornøyelse å ha han i arbeid, og aldri noe tvil om at han en dag kom til å bli kjøpmann hvis det var det han ville, forteller læremesteren.

Jeg blir i dagligvaren nå. Det er jo dette jeg kan.

Simen Rusten
VELKOMMEN: Simen Rusten er stolt kjøpmann på Røyslimoen.

Dette er Rema 1000 talent:

- Talentprogrammet er REMA 1000 sin egen Kjøpmannsskole – for de som har et sterkt ønske om å drive og lede sin egen butikk.

- Talenter rekrutteres i all hovedsak internt i REMA 1000, og kursholderne er noen av Norges beste Kjøpmenn.

- Talentprogrammet går over ett skoleår fordelt på 8 samlinger (1 uke per samling), og holdes primært på Ladevollen som er Rema 1000 sitt eget kurssenter på Oppdal.

- Hovedfokus i programmet er ledelse, økonomistyring, praktisk butikkdrift og salg og gjennomføring.

- Det hele avsluttes med utdeling av vitnemål, "vår filosofi" med Odd Reitan og påfølgende eksamensfest på Lade Gaard i Trondheim.

Åpnet butikk fra skrætsj

Våren 2015 ble det klart at det skulle komme ny Rema 1000-butikk på Røyslimoen. Den høsten åpnet Simen sin første butikk fra skrætsj. Nå er han ikke i tvil om at det er denne bransjen han hører til.

- Jeg blir i dagligvaren. Det er jo dette jeg kan, sier han med et lurt smil.

At 37-åringen kan butikk er det nemlig ingen tvil om. Omsetningen på Røyslimoen har doblet seg siden åpningen. Resultatene kommer imidlertid ikke av seg sjøl.

- Jeg har satt av tre år av livet som kun skal dreie seg om jobbing. Det er den tiden det tar for å få alt på stell med en butikk. Så nå er det bånn gass i noen år uten så mye fritid, forteller den joviale kjøpmannen før han gliser.

- Jeg har ikke lyst på noe vanlig arbeidsuke. Det er sånn her det er å drive for seg sjøl, legger han til.

Å være kjøpmann er nemlig ingen A4-jobb. I tillegg til å sørge for driften og de ansatte, finner du Simen både bak kassa og rundt om i butikkhyllene på Røyslimoen. Like viktig som å rydde på plass ferskt brød til kundene, er det å stå opp klokka tre på natten hvis det har gått en alarm.

- Det er en sammensatt jobb. Ingen dag er lik, og det er helt topp.

Å være kjøpmann i Rema 1000 innebærer at man driver sitt eget selskap lokalt, som etterlever konsernets konsept og filosofi.  

MYE JOBB: Simen legger ikke skjul på at han i perioder har jobbet over 100 timer i uka. Nå har han trappet ned, men vil ikke ha noe vanlig arbeidsuke.

Jeg hadde aldri blitt så god som jeg er i dag, hvis jeg ikke hadde jobbet for Pål.

Simen Rusten

Kopierer læremesteren

I tillegg til å være kjøpmann er Rusten også mentor i regionen, det vil si at han veileder nyoppstartede kjøpmenn. Han er også kursholder for hele landet i utvikling i ny butikkdata. Når det gjelder hvordan han drifter butikk gir han mye av æren til sin læremester på Strandtorget, Pål Sommerseth.

- Jeg hadde aldri blitt så god som jeg er i dag, hvis jeg ikke hadde jobbet for han. Det handler om å kunne sunn og god økonomisk butikkdrift. I tillegg lærte jeg mye om hvordan man kan få flinke folk. Det handler om verdibasert ledelse fra a til å. 

Mer hokus pokus enn det er ikke suksessen den unge kjøpmannen har hatt til nå.

- Det jeg gjør her på Røyslimoen er egentlig en blåkopi av sånn Pål har drevet. Vi er også begge opptatt av å gi folk frihet under ansvar og frihet til å prøve og bli gode.

Et produkt av Rema-skolen

Rema 1000 har sitt eget talentprogram for kjøpmenn (se egen faktaboks), og i 2014 fullførte Rusten programmet som drar seg over ett år.

- Det var et veldig bra år hvor jeg lærte mye om både meg sjøl og andre, og knyttet til meg et nettverk som jeg fortsatt har i dag, forteller han.

- Jeg anbefaler virkelig Rema 1000 sin kjøpmannskole hvis det er andre som har et ønske om å drive sin egen butikk, legger han til.

Rema 1000

Del artikkelen på Facebook