– Jeg føler dette har vært en uryddig prosess, og jeg tenker nå at jeg er ferdig med lokalpolitikken. Dette orker jeg ikke være med på, sier Knut Arne Vassdokken.

I en årrekke har han tjent Lillehammer Arbeiderparti, men nå har motivasjonen fått en alvorlig knekk.

– Akkurat nå føler jeg at mitt politiske engasjement for Lillehammer Arbeiderparti er over. Det skal mye til for at jeg stiller opp på valglisten ved neste kommunevalg, sier Vassdokken.

Ble spurt

Tidlig i april ble han kontaktet av nominasjonskomiteen i Lillehammer Arbeiderparti.

– Spørsmålet var om jeg kunne tenke meg å stille som partiets varaordførerkandidat ved neste kommunestyrevalg. Det takket jeg ja til, forteller Vassdokken som har lang fartstid i partiet, og bred politisk erfaring.

48 år gamle Knut Arne Vassdokken har vært medlem av Arbeiderpartiet helt siden tenårene, og gjennom 30 år hatt forskjellige tillitsverv i Ap, AOF og LO der han også jobbet gjennom 18 år. Vassdokken, som opprinnelig er fra Vågå, har vært engasjert i Lillehammer Arbeiderparti siden han flyttet til byen i 1994.

Vassdokken har tidligere vært leder av Lillehammer Arbeiderparti, sitter i dag i kommunestyret og er leder av planutvalget i kommunen.

Sa ja, men fikk nei

Etter å ha gitt sitt ja, får Vassdokken 2. juni en telefon der beskjeden er at han ikke blir innstilt som varaordførerkandidat.

Torsdag kveld forrige uke kom pressemeldingen fra Lillehammer Arbeiderparti som fortalte om en enstemmig nominasjonskomité som presenterte toppkandidatene for kommunevalget i 2023: Ordførerkandidat: Ingunn Trosholmen. Varaordførerkandidat: Anders Brabrand.

– Du føler deg litt herset med. Først blir du spurt og takker ja, for så å bli forkastet. Jeg føler jeg har mistet tillit, uten at jeg skjønner hvorfor. Det blir vanskelig å finne motivasjon til fortsatt å legge ned så mye arbeid som jeg har gjort for lokalpartiet, sier Vassdokken.

– Det var en sondering

Eiliv Furuli er leder av nominasjonskomiteen i Lillehammer Arbeiderparti, og sier de har jobbet med både Vassdokken og Brabrand som aktuelle kandidater.

– Vassdokken ble spurt om hvordan han ville stille seg, hvis han eventuelt fikk spørsmålet om å bli partiets varaordførerkandidat. Vassdokkens svarte ja. Men den viktige nyansen er at dette var en sondering fra nominasjonskomiteens side, sier Furuli.

– Både Vassdokken og Brabrand er solide politikere, og det vil alltid være en helhetsvurdering som ligger til grunn for den innstillingen som legges frem.

Brabrand kandidat i 2019

Ved forrige kommunestyrevalg sto Ingunn Trosholmen på toppen av valglisten som Aps ordførerkandidat, og Anders Brabrand som nummer to på listen, var varaordførerkandidat.

– Ville det ikke vært naturlig å spørre Brabrand først, om han igjen kunne tenke seg å være varaordførerkandidat?

– Nominasjonskomiteen tar flere hensyn i sonderingene vi gjør, og ingen er sikret plass. Det er en åpen og demokratisk prosess som skal ligge til grunn for den. Blant annet er Brabrand på nominasjonslisten til fylkestinget. Hadde han vært enda høyere oppe på lista, ville han vært aktuell for ett av toppvervene på fylkestinget, og det ville vært vanskelig å kombinere med vervet som varaordfører i Lillehammer. Her har vi hatt en god dialog med Anders Brabrand, sier Furuli.

– I nominasjonsprosessen har vi lyttet til flere innspill fra medlemmer i partiet, og begge kandidatene har sine støttespillere. Det var enighet i nominasjonskomiteen da vi torsdag la fram vår innstilling, som også ble vedtatt av partiet, sier Furuli.

Vassdokken: - Ingen sondering

Knut Arne Vassdokken avviser at nominasjonskomiteens henvendelse var å oppfatte som sondering. Det er ikke hver dag man får en henvendelse som gjelder kandidatur til vervet som varaordfører, og Vassdokken sier han lyttet nøye til det som ble sagt.

–Jeg fikk beskjed om at jeg var ønsket som kandidat, og at det var en forhåndsnominasjon, som de ønsket å presentere på et medlemsmøte i april eller mai, sier Vassdokken.

Nå er nominasjonen av ordfører og varaordfører vedtatt av partiet. Nominasjonskomiteen jobber nå videre med å legge fram en komplett liste for for Arbeiderpartiet, som vil være klar i oktober - november.

– På den listen kommer jeg neppe til å stå, sier Vassdokken, som føyer til at han fortsatt har et brennende samfunnsengasjement.