Wall of fame – forbilledlig skivebom

Av
DEL

leserinnlegg

Lillehammer videregående skole har gode lærere og et godt og inkluderende læringsmiljø. Jeg tenker på det, hver gang jeg går forbi den, at der inne skjer det mye bra – for ungdommen vår, for byen og for framtida. Jeg syns derimot det er trist at elevene gjennom «Wall of fame» må forholde seg til det som framstår som lave holdninger til likestilling. De mange mennene og få kvinnene som er portrettert kan selvfølgelig være gode forbilder, men skolen ytrer, om de vil det eller ei, et likestillingssyn som er uheldig for både jenter og gutter.

På en moderne skole må mangfold dyrkes, i like stor grad som drømmer om å utrette noe stort. Når forbilder presenteres med så stor kjønnsmessig skjevhet som her, bidrar en av byens viktigste institusjoner til å skape uheldige holdninger, og det midt i fjeset på viktige ressurser for likeverd og likestilling, nemlig ungdommen. Det holder ikke å si at det ikke gikk kvinner på skolen de første årene. Det holder heller ikke å si at juryens sammensetning ikke har bidratt til å skape den kjønnsmessige ubalansen som viser seg i bildegalleriet. De argumentene er lite troverdige.

Hvem skal våre barn og unge se opp til og inspireres av, og hvilket ansvar har skolen for å gi dem forbilder? Skal skolen fremstå med et ansvarlig bidrag til elevenes forbilder, må i det minste både jenter og gutter heies fram. Til det trengs i bunn og grunn ikke en «Wall of fame» - det kan skolen gjøre ved å legge til rette for saklig debatt og verdibasert samfunnsdeltagelse. Her må likestilling være en helt naturlig ingrediens og vel så viktig: Å involvere elevene. Dette har dessverre ikke Lillehammer videregående skole gjort i forbindelse med kjendisveggen sin. Slik den framstår nå, har den mistet mye av det formålet som initiativtagerne hevder å ha.

Marit Roland, Lillehammer Arbeiderparti


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags