Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
En delegasjon på tre med ordføreren i spissen har vært i Lake Placid i USA for å se på FISU World University Games. Spørsmålet var om FISU kunne være en mulig samarbeidspartner for nye leker på Lillehammer. Vi får se.
FISU er en slags lekeutgave av IOC. Mens IOC overtaler byer til å arrangere olympiske sommer- og vinterleker med toppidrettsutøvere og noen attåt hvert annet år, frister FISU med bare «leker» for studenter mellom 17 og 25 år hvert år. FISU står for Federation Internationale du Sports Universitaire, det vi i mange år kjente som Universiaden. Her er det ikke om å gjøre å løpe fortest eller hoppe lengst. Eneste krav til deltakelse er at du er studentutøver ved et universitet. Vel, egentlig behøver du ikke være universitetsstudent heller. En gruppe studenter fra HINN på Lillehammer har vært i Lake Placid, og HINN har ikke universitetsstatus.
Dermed passer det godt at FISU har slagordet «You are all winners», siden slagordet «Det viktigste er ikke å vinne, men å delta» allerede var opptatt. Rent sportslig vil det være feil å skjære alle deltakende studenter over en kam. Noen er gode på sin måte.
De to britiske ishockeylagene er ikke veldig gode. Lagene spilte 10 kamper i Lake Placid, scoret 6 mål og slapp inn 123 pucker. Det formodentlig smerteligste tapet var nok kvinnelagets 0 – 21 mot USA.
Nok om det sportslige. Organisasjonsmessig ligner FISU veldig på IOC. De har en president, en generalsekretær og et hovedstyre på 15. Den russiske presidenten er riktignok ute av bildet inntil videre, ikke på grunn av Russlands angrepskrig mot Ukraina, men en konsekvens av landets tvist med WADA, idrettens dopingkontrollører.
I hovedstyret sitter 12 godt voksne menn fra mange små idrettsnasjoner. De tre siste er kvinner. Til gjengjeld har FISU en egen likestillingskomité på fem. Der er tre av medlemmene kvinner.
For noen år siden flyttet FISU fra Brussel til Lausanne i Sveits. Der holde også IOC til. Som IOC er FISU-karene glade i ordener og æresmedlemskap. Generalsekretær Eric Saintrond fikk The Russian Order of Friendship i 2021, og tror du ikke at han fikk Primo Nebiolo-ordenen også forleden. Saintrond har vært i FISU i 38 år og drar på åra.
Hovedproblemet til FISU er imidlertid appetitten. Hvert år arrangerer FISU egne studentverdensmesterskap i et utall enkeltidretter. Det krever at de hvert år klarer å finne byer som både vil dekke kostnadene og arrangere. Nå har FISU kommet i ei lei knipe. Torino har riktignok sagt ja til å arrangere vinterlekene deres i 2025, men så er avtaleboka tom. Nesten.
«Lillehammer becomes leader contender for to host FISU Winter World University Games», skriver FISU i en pressemelding med bilde fra Lake Placid. Det er vel å dra det litt langt, men «Det er lov å være glad», som det heter i sangen.
Dersom ikke Lillehammer biter på, har FISU en plan B. Da kan Erzurum i Tyrkia muligens ta de tre neste vinterlekene. Tyrkerne arrangerte i 2011 og det gikk bra, selv om de kom i skade for å bruke ordet olympic. Det ordet eier IOC.
IOC eier forresten EYOF også, European Youth Olympic Festival. Den foregår nå om dagen, i Italia. Der får de unge være med så snart de har fylt 14. Ungdommen har nok å velge i. Nå er det junior både VM her og U-23 VM der.
Var det noen som lurte på noe om penger? FISU informerer lite om økonomi. Lake Placid opererer med en kostnad for årets games på 80 millioner dollar, rundt 800 millioner kroner. I høykostlandet Norge tilsvarer vel det en milliard. Alt dette og mer til lærte formodentlig Lillehammer-delegasjonen i Lake Placid.
Einar Odden, Øyer