X Games vil tilbake til Hafjell

HAFJELL: X Games Norge ønsker seg tilbake til Hafjell i 2020.

HAFJELL: X Games Norge ønsker seg tilbake til Hafjell i 2020. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

X Games har søkt Kulturdepartementet om 45 millioner til støtte for et delt X Games i 2020 i Hafjell og Telenor Arena. Arrangementet skal dekke action sport for både sommer- og vinteridretter.

DEL

Den norske arrangøren av X Games har hatt befaringer i Tromsø, Narvik, Hafjell og Telenor Arena for å finne de beste lokasjonene for X Games i 2020. I søknaden har de falt ned på et delt arrangement mellom Hafjell og Telenor Arena.

Naturgitte forutsetninger

– Vi har naturgitte forutsetninger for å være best i vinterøvelsene, men også interesse og arenaer for sommersportene. Kombinasjonen av Hafjell og Telenor Arena er perfekt for dette. Begge arenaene holder høy internasjonal kvalitet, og det er kort avstand mellom de to, sier Henning Andersen, daglig leder i SAHR og sjef for X Games Norway.

X Games var også i Hafjell tidligere i vinter for å teste ut et nytt hopp-konsept som skal benyttes på X Games 2019 i Telenor Arena. Testhopperne på ski og snowboard ga gode tilbakemeldinger og sa at det nye hoppet ga en helt ny hopp-opplevelse.

LES OGSÅ: X Games tester monsterhopp i Hafjell: – Her får ingen hoppe før de har skrevet kontrakt!

LES OGSÅ: Lillehammer er kandidat til å arrangere X Games Norway 2020
 

Budsjett på 79 millioner

Kanskje vil et lignende hopp igjen bli å finne i Hafjell i 2020 hvis X Games Norge 2020 får støtten fra staten. I budsjettet på totalt 79 millioner er det søkt om 45 millioner fra Staten, mens det er budsjettert med seks millioner i bidrag fra kommuner og fylkeskommer.

I programmet er det lagt opp til at alle vinterøvelsene bortsett fra Big Air gjennomføres i Hafjell over to dager.

– Det er også svært gledelig at vi få halfpipe tilbake på programmet. Det er stor publikumsinteresse for halfpipe i Norge, sier Henning Andersen og forteller at det har vært gode publikumstall når snowboardfinaler har vært avviklet i Norge tidligere, blant annet i X Games Oslo i 2012.

– Nå som vi endelig har en norsk pipe-stjerne igjen i Birk Ruud, bør det være mye folk i Hafjell i 2020 for å se pipe, sier Andersen.

Dette er X Games

  • En årlig sportskonkurranse hvor det konkurreres i en rekke grener som kategoriseres som ekstrem- og actionsport.
  • Det deles ut gull, sølv og bronse til de beste utøverne i hver gren. For ski- og snowboardutøvere er X Games noe av det mest prestisjetunge du kan vinne. Flere norske har tatt medaljer opp gjennom årene.
  • Det amerikanske TV-selskapet ESPN er arrangør av X Games, som har eksistert siden første arrangement i Rhode Island sommeren 1995.
  • I 1997 ble X Games også utvidet med vinterutgave. Siden 2002 har vinterutgaven blitt arrangert i Aspen, Colorado, mens sommerutgaven har variert mer i geografi.
  • I 1998 bestemte X Games seg for å utvide utenfor USA. I Asia har det blitt avholdt X Games siden 1998, mens det i Europa først har blitt forsøkt de siste årene. Latin-Amerika har også hatt enkelte arrangement.
  • Franske Tignes arrangerte X Games på vinteren fra 2010 til 2013, men på grunn av økonomi ble dette avsluttet. Fram til Oslo holdt arrangementet i 2016 var det et opphold. I 2017 ble det i Hafjell. På sommeren har Barcelona og München delt på 2013-utgaven, mens Oslo også hadde sommerutgave i 2016.
  • Det er først og fremst ski- og snowboardgrenene i X Games som er kjent i Norge, men det konkurreres også i blant annet snøscooterkjøring under arrangementet i Aspen. I Hafjell blir det kun slopestyle og Big Air på ski og brett.
  • Det er SAHR Productions og TV 2 som arrangerer X Games i Norge. Det naturligvis i samarbeid med de lokale destinasjonene, som i 2017 var Alpinco og Hafjell.
  • Johanne Killi (fra Dombås) er en av de norske utøverne som har gjort det godt i X Games tidligere. Hun tok bronse i 2016-utgaven i Aspen, og fulgte opp i 2017. Marcus Kleveland tok både gull og sølv.

Artikkeltags