Gå til sidens hovedinnhold

XXL generasjonen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En av fem nordmenn har en BMI på over 30. Hvorfor vi i den vestlige verden blir overvektige, vet en ikke. Men en vet at det er ikke så enkelt som at det bare skyldes for mye mat i forhold til mosjon. En mener at da mettet fett ble en fiende omkring 1950-åra og vi fikk alle lettproduktene, ble mye av fettet erstattet med andre stoffer som ga vektøkning.

Fett gir god metthetsfølelse, gir smak og aroma i det vi spiser, og er nødvendig for kroppen vår. Vi trenger fettsyrer og de fettholdige vitaminene for å holde oss friske. Fett inngår i alle kroppens cellestrukturer. Hjernen består hovedsakelig av fett.

Skal hjernecellene fungere bra, må de være omgitt av det som kalles flerumettede fettsyrer. Fettholdige matvarer inneholder både mettede og umettede fettsyrer, og de essensielle som er nødvendige for oss får vi gjennom kosten.

Det var den amerikanske professoren A. Keys som mer enn noen andre fikk overbevist verden om at hovedårsaken til den økende forekomsten av hjerte- karsykdommer skyldtes det mettede fettet. Dette passet margarinindustrien bra. Den skjøt i været, og margarin fortrengte smør og annen animalsk fett. Men den gang inneholdt margarinen store mengder transfett som ikke var bra. Hjerte-karsykdommer skjøt i været som aldri før, og samtidig ble amerikanere og andre vestlige folkeslag tykkere enn de noen gang hadde vært.

CLA er en type fettsyrer som en har funnet ut har en gunstig innvirkning på fettforbrenningen vår. Den kan motvirke vektøkning, særlig den rundt magen. Den forebygger også brystkreft. Den finnes i melkefett fra drøvtyggere som fores med grass, og også fra drøvtyggere som elg og reinsdyr. Forsøk ved landbrukshøyskolen på Ås, viste at innholdet CLA i økologisk melk i gjennomsnitt var dobbelt så høy som i den konvensjonelle melka. Økologisk melk, rømme, smør og ost kommer fra kyr som har anledning til å beite og oppholde seg utendørs året rundt, og får være sammen med kalven etter fødselen.

Fedon Lindberg uttalte ved en anledning at å innføre fettfattig kost var det største og mest mislykkede kostholdseksperiment i mennesket sin historie. 80 prosent av melka som nå selges er enten lett eller skummet. Han mener at den største kilden til mettet fett som lagres i kroppen vår, kommer fra sukker og stivelse.

Generelt ser det ut til at kunstige søtningsstoffer stimulerer kroppens sulthormon. Resultatet av lettprodukter med aspartam har ført til vektøkning, særlig rundt magen. Vi håper på mer forskning angående dette.

Anna Kathrine Kristiansen, Moelv, sykepleier og jordmor